08:48 29.08.2020

Рішення САП закрити справу "Роттердам+" підтвердило законність цього принципу - ДТЕК

2 хв читати
Рішення САП закрити справу "Роттердам+" підтвердило законність цього принципу - ДТЕК

Рішення Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) закрити кримінальне провадження в справі відомій як "Роттердам+" підтвердило законність застосування принципу імпортного паритету і безпідставність раніше висунутих підозр, заявив енергохолдинг ДТЕК.

"Це рішення вкотре підтвердило, що порядок формування прогнозної ціни на електроенергію в 2016 році визначає прозорі правила роботи на Оптовому ринку електроенергії, які до цього не застосовувалися", - йдеться в заяві компанії в п'ятницю ввечері.

Також у ДТЕК зазначили, що доцільність використання принципу імпортного паритету і відповідність методики ціноутворення на енергетичне вугілля в Україні практик європейських країн були підтверджені міжнародними дослідженнями.

Крім того, в компанії звернули увагу, що цей принцип відображений у меморандумі України з Міжнародним валютним фондом для визначення ціни на природний газ.

У енергохолдингу наголосили, що використовували цей принцип протягом чотирьох років при продажу вугілля як приватним, так і державним енергогенеруючим компаніям, висловивши жаль, що прийняте НКРЕКП рішення стало інструментом для політичних маніпуляцій і багаторічного цькування компанії.

"ДТЕК розглядає можливість захисту репутації компанії і своїх співробітників, які зазнали необґрунтованого переслідування в рамках цього кримінального провадження, в судовому порядку", - підсумували в енергохолдингу.

Раніше 28 серпня в САП заявили, що "справу "Роттердам+" закрито в частині щодо підозрюваних, проте саме досудове розслідування триває. В антикорупційному органі зазначили, що нині, у зв'язку з тривалістю попереднього розслідування, фактичним обмеженням строків досудового розслідування, визначеними п. 3 ч. 4 ст. 219 КПК України, і відсутністю інших процесуальних джерел доказів, вичерпані можливості отримати достатні докази для доведення винуватості підозрюваних та інших осіб у суді.

Національне антикорупційне бюро України заявило, що рішення про закриття т.зв. справи "Роттердам+" суперечить принципам верховенства права, тому оскаржить його у генерального прокурора і в.о. керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

У кінці квітня 2016 року НКРЕКП почала застосування нового порядку формування прогнозної оптової ринкової ціни (ОРЦ) на електроенергію, який, зокрема, визначав ціну вугілля за формулою "вартість в порту Роттердам (API2) плюс вартість доставки в Україну" ("Роттердам+").

НАБУ 24 березня 2017 року відкрило кримінальне провадження, в рамках якого розслідує дії членів НКРЕКП, які затвердили формулу "Роттердам+". З 1 липня 2019 року була запущена нова модель ринку електроенергії, в зв'язку з якою колишні принципи формування цін, зокрема формула "Роттердам+", припинили дію, проте розслідування НАБУ тривало, а справа почала слухатися в судах.

Екс-глава НКРЕКП Дмитро Вовк, який перебуває в розшуку за обвинуваченням НАБУ за формулу "Роттердам+" вважає, що уряд своєю постановою від 24 січня цього року про формулу ціноутворення на газ для "Нафтогазу України" фактично підтвердив справедливість "Роттердам+".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок ворожих атак за добу постраждали понад 60 цивільних осіб, серед них щонайменше дев’ятеро дітей - Клименко

Російська армія за добу 23 рази обстріляла прикордонні райони Чернігівської та Сумської областей

Усіх постраждалих у результаті ранкового ракетного удару по Балаклії госпіталізовано у стані середньої тяжкості

Убито двох і поранено вісьмох людей унаслідок російської атаки Донецької області - поліція

У Хмельницькій області вночі збито один безпілотник типу "Shahed"

У результаті ворожого обстрілу в Запоріжжі пошкоджено 20 будинків і заклади соцсфери

Влучень ворожих снарядів у Полтавській області немає

ВМС України знищили два ворожі "шахеди"

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область, поранено п'ятьох осіб

ППО збила дев’ять ракет і десять шахедів у Дніпропетровській області, поранено чотирьох людей, серед них семирічна дівчинка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА