15:18 24.08.2020

Вільнюс вручив Мінську ноту протесту з огляду на порушення білоруським вертольотом повітряного простору Литви

2 хв читати
Вільнюс вручив Мінську ноту протесту з огляду на порушення білоруським вертольотом повітряного простору Литви

 Литва вручила в понеділок Білорусі ноту протесту з огляду на ймовірне порушення повітряного простору країни під час проведення акції "Шлях свободи".

"Їхній вертоліт порушив наш повітряний простір. І сьогодні послу Білорусі було вручено ноту рішучого протесту", - повідомив міністр закордонних справ Лінас Лінкявічус у понеділок агентству BNS.

Він заявив, що вертоліт було видно біля Мядінінкай. "Його можна було бачити візуально. У нас є інформація нашого контролю за повітряним простором, що є порушення", - додав глава дипломатичної служби Литви.

Напередодні в Литві кілька десятків тисяч людей взяли участь в акції "Шлях свободи", організованої на знак солідарності з білоруським народом. Протяжність живого ланцюга під час акції "Шлях свободи" сягнула 32 км - від Кафедральної площі у Вільнюсі до меморіалу в Мядінінкай на кордоні з Білоруссю.

При цьому раніше в понеділок міністерство оборони Білорусі повідомило, що зафіксувало спробу порушення повітряного простору країни "зондом із восьми повітряних куль" з литовського боку.

"Міністерство оборони інформує про спробу порушення повітряного простору Республіки Білорусь. 23 серпня близько 19:30 чергові сили ВПС і військ ППО припинили провокацію з боку Литовської Республіки в районі н. п. Волковщина Ошмянського району. З суміжної території було запущено зонд із восьми повітряних куль з антидержавною символікою", - йшлося в повідомленні Міноборони.

У міністерстві наголосили, що "політ повітряних куль було припинено без застосування зброї завдяки діям екіпажів вертольотів М-24 зі складу чергових сил ППО". "Військове відомство підготувало відповідні матеріали і направило їх до міністерства закордонних справ Білорусі для підготовки ноти литовській стороні", - додали в Міноборони.

21 серпня на тлі тривалих масових протестів у країні президент Олександр Лукашенко заявив про загрозу зовнішнього вторгнення із західного кордону межі з метою "відсікти" Гродненську область.

22 серпня Лукашенко заявив про серйозне "ворушіння" НАТО біля кордонів із республікою, через що основні частини Збройних сил приведено в повну бойову готовність. Він стверджує, що "до білоруського кордону підтягуються натовські війська, а за 15-20 хвилин підльоту вже перебувають літаки F-16".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стефанчук заявив про офіційний початок переговорів України та Польщі щодо гарантій безпеки

На будівництво всіх запланованих Генштабом ліній фортифікацій кошти виділено повним обсягом - прем'єр

Для Харкова та області є відповідні програми забезпечення світлом і теплом, це пріоритет - глава Міненерго

За минулу добу відбулося 113 бойових зіткнень, від початку доби - ще 37 - Генштаб ЗСУ

Українські пілоти, які пройшли навчання у США на F-16, попрямують до Європи для подальшої підготовки

На Донеччині прикордонники взяли в полон російського окупанта, який одягнув кітель української армії

У вихідні на більшій частині України буде сухо і тепло, лише місцями можливі короткочасні дощі та грози

У Мавританії офіційно розпочало роботу посольство України

Понад 200 Центрів життєстійкості відкриють по всій Україні у 2024 році

Окупанти повторно атакували залізничну інфраструктуру Харківщини, пошкоджені колії та вагон електропоїзда

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА