20:46 23.07.2020

КСУ визнав неконституційною норму про автоматичний розподіл до держбюджету прибутку компанії з держчасткою

2 хв читати
КСУ визнав неконституційною норму про автоматичний розподіл до держбюджету прибутку компанії з держчасткою

Конституційний суд України визнав неконституційною норму про автоматичний розподіл до держбюджету прибутку компанії з часткою держави, повідомляє прес-служба суду на своєму сайті.

"Передбачений абзацом восьмим частини п'ятої статті 11 закону ("Про управління об'єктами державної власності"- ІФ) механізм, "який складається в обов'язковому спрямуванні частини чистого прибутку до держбюджету без волевиявлення учасників господарської організації, обмежує їх корпоративні права, зокрема таку складову, як правомочність на участь в управлінні господарською організацією", - зазначено в рішенні суду від 22 липня 2020 року.

Згідно з повідомленням, відповідне рішення перший сенат КС прийняв у справі про конституційну скаргу АТ "Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Аванпост".

Як наголосив КС, Конституція України передбачає гарантії захисту права власності, які поширюються на корпоративні права учасника господарської організації. Тому втручання в такі права має бути обумовлено суспільною необхідністю, здійснюватися відповідно до закону з дотриманням принципу верховенства права і єдиних конституційних принципів, забезпечуючи розумне співвідношення інтересів кожного з учасників правовідносин.

"Конституційний суд вважає, що зазначене нормативне регулювання ставить державу в привілейоване становище порівняно з іншими учасниками господарської організації державного сектора економіки, тобто є дискримінаційним", - зазначено в повідомленні.

Як прокоментував голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, рішення КС матиме серйозні наслідки для виконання державного бюджету за доходами в частині надходжень від прибутку державних підприємств.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА