20:59 14.07.2020

Депутати пропонують прирівняти кошти МТСБУ до публічних коштів

2 хв читати
Депутати пропонують прирівняти кошти МТСБУ до публічних коштів

Депутати пропонують прирівняти кошти Моторного (транспортного) страхового бюро України (МТСБУ) до публічних коштів і зобов'язати його оприлюднювати щокварталу на спеціальному єдиному веб-порталі інформацію про заплановане та фактичне використання публічних коштів.

Про це йдеться в пояснювальній записці до зареєстрованого в парламенте10 липня законопроекту №3829 "Про внесення зміни до закону України "Про відкритість використання публічних коштів" щодо умов та порядку забезпечення доступу до інформації про використання публічних коштів Моторним (транспортним) страховим бюро України".

Авторами законопроекту є Галина Третьякова, Данило Гетманцев, Ірина Аллахвердієва (всі - фракція "Слуга народу").

Законопроект передбачає, що форму оприлюдненої інформації затверджує Кабінет Міністрів України. Інформація про використання публічних коштів, що публікується на єдиному веб-порталі, є державною власністю і перебуває у вільному безкоштовному доступі.

На думку авторів законопроекту, основними проблемами, на вирішення яких він спрямований, є відсутність єдиного підходу до забезпечення публічного доступу й інформаційної відкритості з використання публічних коштів, а також неналежна прозорість їх використання МТСБУ. В результаті цього, як зазначається в пояснювальній записці до законопроекту, виникають значні ризики спотворення прав громадян на інформацію, стає можливим приховання корупційних діянь і уникнення відповідальності за їх вчинення, що загалом знижує ефективність використання обмежених громадських фінансових ресурсів і не сприяє довірі громадян до інститутів держави та місцевого самоврядування.

Наголошується також, що законопроект розроблено з метою забезпечення публічного доступу й інформаційної відкритості з використання публічних коштів платників податків України, які витрачаються розпорядниками коштів державного і місцевих бюджетів, суб'єктами господарювання державної та комунальної власності, фондами загальнообов'язкового державного страхування і органами Пенсійного фонду.

На думку авторів, реалізація норм законопроекту закріпить в Україні на законодавчому рівні сучасний стандарт країн Європейського Союзу щодо взаємодії держави та громадянського суспільства, що сприятиме інтеграційному просуванню України в ЄС.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Голова УІНП: 24 лютого поки що має залишатися неофіційною датою, що підсвічується державою як День люті

У Кропивницькому районі пролунали вибухи, постраждалих і руйнувань немає - ОВА

Голова УІНП про народні меморіали на майдані Незалежності та біля стіни Свято-Михайлівського монастиря: Потрібно запропонувати якісну альтернативу

Голова УІНП сподівається, що київська влада або якийсь меценат усе-таки створять Музей монументальної пропаганди

Голова УІНП вважає за необхідне обмежити запровадження нових пам'ятних дат до закінчення російсько-української війни

Найближчі дні в Україні будуть теплими, в деяких областях пройдуть невеликі дощі

Для Національного пантеону українських героїв знайшли нове знакове місце в центрі Києва - голова УІНП

Дробович про ідею перейменувати "Батьківщину-Мати" на "Україну-Мати": Наразі такої необхідності немає

Окупанти завдали ударів по Миргородському району, інфраструктуру не пошкоджено - обладміністрація

Голова УІНП виступає за початок створення Музею історії російсько-української війни, але не знає, чи достатньо для цього ресурсів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА