18:16 17.06.2020

Мін'юст України розробив законопроект про внесення змін до закону про люстрацію

2 хв читати
Мін'юст України розробив законопроект про внесення змін до закону про люстрацію

Міністерство юстиції розробило законопроект про внесення змін до закону "Про очищення влади" (про люстрацію) на виконання рішення Європейського суду, повідомив глава відомства Денис Малюська.

"Щодо люстрації - ми виконуватимемо рішення Європейського суду. Там є два напрямки виконання - виплатити компенсацію тим, хто виграв, - у нас на це є кошти в спеціальній програмі бюджету. Другий аспект - привести українське законодавство у відповідність - для цього ми розробили законопроект щодо внесення змін до закону про очищення влади, внесли його на розгляд Кабміну й очікуємо, що його буде розглянуто або наступної середи, або через тиждень, для внесення його до ВР", - сказав він на прес-брифінгу в Києві в середу.

Міністр також зазначив, що законопроект передбачає створення комісії, яка розглядатиме заяви осіб, які були люстровані.

"Європейський суд чітко констатував, що люстрація занадто широка, є велика кількість людей, які постраждали безпідставно, - відповідно держава зобов'язана забезпечити механізм, щоб відновити порушені права. Ми передбачаємо створення спеціальної комісії, котра перегляне заяви осіб, які були люстровані, з категорій, щодо яких недоцільно застосовувати автоматичну люстрацію", - сказав він.

"За результатами такого перегляду ці особи будуть або відновлені на посадах, або отримають компенсацію, або і те, і інше. Частина осіб залишиться під автоматичною люстрацією - на нашу думку, це повинні бути члени уряду і топ-чиновники. Частину осіб вилучать із люстрації взагалі - наприклад особи, які працювали в органах влади СРСР", - додав міністр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА