07:47 13.06.2020

Група безробітних з Кривого Рогу шахрайським шляхом привласнювала кошти фінустанов

2 хв читати
Група безробітних з Кривого Рогу шахрайським шляхом привласнювала кошти фінустанов

Поліція затримала двох членів групи, які в період з листопада 2019 року до червня 2020 року оформляли Інтернет-кредити на громадян, анкетні дані і номери телефонів яких отримували через несанкціоноване втручання в роботу мереж електрозв'язку.

"Наразі два члена групи затримані в порядку ст. 208 КПК України. Їм оголошено про підозру у вчиненні 3 епізодів злочинів, передбачених за ч. 3 ст. 190 (шахрайство - ІФ), ч. 2 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж або мереж електрозв'язку - ІФ) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу", - повідомляє відділ комунікацій ГУ Нацполіції в Харківській області.

У відділі комунікацій уточнили, що підставою для кримінального провадження стали звернення мешканців Харківської області, які постраждали від дій шахраїв.

За словами начальника Управління протидії кіберзлочинності в Харківській області ДК НПУ Валерія Берези, правоохоронці встановили, що до групи, яка займалася шахрайством, входили 9 безробітних жителів Кривого Рогу віком від 20 до 30 років.

Вони діяли за кількома схемами. Згідно з інструкціями організаторів, члени групи дзвонили клієнтам одного з мобільних операторів України від імені служби безпеки мобільного оператора. Потім, під приводом підтвердження верифікації користувача мобільного номера, отримували інформацію про останні три номери телефонів, на які дзвонив абонент. Отриману інформацію вони використовували, щоб відновити і перевипустити відповідну sim-карту, після чого оформляли через Інтернет-мережу мікрокредити в кредитних організаціях та інших фінансових установах, які надають онлайн-кредити.

За іншою схемою члени групи від імені співробітника кредитної організації дзвонили абоненту мобільного зв'язку і повідомляли, що на його ім'я нібито оформляється кредит і переконували потерпілого назвати надісланий пароль доступу в особистий кабінет у фінансовій установі. Після цього вони подавали від його імені заявку на видачу кредиту і в подальшому отримані кошти переводили в готівку і розподіляли між собою.

За попередніми даними досудового слідства, сума збитків, завданих діями шахраїв перевищує 1 млн.грн.

10 і 11 червня правоохоронці провели 10 обшуків за місцями проживання та в офісі фігурантів у Кривому Розі, в результаті було вилучено комп'ютерну техніку, мобільні телефони, банківські картки, сім-карти мобільних операторів зв'язку, гроші.

Сума можливих збитків склала понад один мільйон гривень.

Досудове розслідування проводиться відділом з розслідування особливо важливих справ та злочинів, скоєних організованими групами та злочинними організаціями слідчого управління ГУНП в Харківській області при оперативному супроводі Управління протидії кіберзлочинності в Харківській області ДКП НПУ та Управління Служби безпеки України в Харківській області під процесуальним керівництвом прокуратури Харківської області.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На фронті від початку доби відбулося вже 73 бойових зіткнення, на харківському напрямку було вже 8 ворожих атак, на покровському 24 - Генштаб

Голови парламентів України та Туреччини обговорили активізацію співпраці законодавчих органів

СБУ і Нацполіція затримали "чорних зброярів", які продавали криміналітету трофейну зброю в прифронтових районах

У Харківській області з-під обстрілів евакуйовано понад 7,5 тис. мирних жителів, зокрема 568 дітей - Синєгубов

Ближайшие дни в Украине будут прохладными, ночью заморозки на поверхности грунта, местами пройдут кратковременные дожди

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними, вночі заморозки на поверхні ґрунту, місцями пройдуть короткочасні дощі

Наступом на Харківщині РФ намагається відволікти українські сили від інших ділянок лінії фронту - британська розвідка

Україна екстрадувала до Чехії шістьох іноземців - організаторів шахрайського кол-центру

Буданов: Ворог утримує невелике угруповання сил у прикордонні в напрямку Сумської області

ТЧХУ евакуйовує населення з громад Харківської області, що перебувають під обстрілами армії РФ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА