20:55 14.05.2020

МЗС України висловило протест на рішення російського суду у справі кримського журналіста Мемедемінова

3 хв читати
МЗС України висловило протест на рішення російського суду у справі кримського журналіста Мемедемінова

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з рішенням Воєнного апеляційного суду м. Власиха Московської області РФ відхилити апеляційну скаргу адвокатів незаконно утримуваного в РФ громадянина України Нарімана Мемедемінова на попереднє рішення Південного окружного військового суду (м. Ростов-на-Дону) за сфабрикованими обвинуваченнями у публічних закликах до тероризму.

Як повідомляється на офіційному сайті українського зовнішньополітичного відомства, "подібні дії є красномовним свідченням небажання РФ припинити ганебну практику репресій проти кримськотатарського народу". "Особливо небезпечними російська окупаційна влада вважає тих, хто намагається доносити об'єктивну інформацію про стан справ на окупованій території. Саме через це Мемедемінов, громадський журналіст, блогер та активіст, опинився за ґратами", - йдеться в коментарі.

У МЗС зазначають, що небезпека для життя і здоров'я незаконно утримуваних громадян України зростає на тлі стрімкого поширення коронавірусної хвороби COVID-19 у РФ і тривожних повідомлень про особливу вразливість у місцях позбавлення волі. "Не може не викликати обурення, що, на відміну від інших держав, які розглядають кроки з розвантаження місць утримання з метою стримування пандемії, РФ свідомо посилює загрози для українських громадян, яких незаконно утримують у російських в'язницях", - йдеться в повідомленні.

У МЗС України вимагають від російської сторони негайно звільнити Мемедемінова та інших громадян України, яких і далі незаконно тримають у в'язницях на території РФ і окупованого Криму, що сприятиме відновленню справедливості стосовно невинних людей і забезпеченню їхнього права на життя в умовах пандемії.

"Закликаємо міжнародну спільноту посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на державу-агресора з метою припинення Росією порушень прав людини у тимчасово окупованому Криму, звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України в РФ і на тимчасово окупованих територіях України, відновлення територіальної цілісності України в міжнародно визнаних кордонах", - йдеться в повідомленні МЗС.

Суд першої інстанції в РФ визнав Мемедемінова винним у публічних закликах до тероризму і засудив до двох з половиною років позбавлення волі в колонії-поселенні, не задовольнивши апеляційні скарги його захисту. Один із його адвокатів Еміль Курбедінов повідомив "Інтерфаксу", що захист має намір звертатися до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) та інших міжнародних інстанцій. "Ми робитимемо все для якнайшвидшого звільнення Нарімана Мемедемінова. За УДЗ ще в лютому можна було подавати (папери - ІФ), але апеляції ще не було, лише сьогодні вирок набрав чинності", - сказав юрист.

Курбедінов додав, що суд у четвер відбувся в режимі тристороннього відеоконференц-зв'язку: адвокати перебували в Кримському гарнізонному військовому суді в Сімферополі, їхній клієнт - у СІЗО в Ростові-на-Дону, Апеляційний військовий суд - у підмосковній Власисі.

Як повідомлялося, Мемедемінова затримали 22 березня 2018 року в с. Холмівка Бахчисарайського району Криму. Йому висунуто обвинувачення за нібито екстремістські висловлювання у відео на YouTube, зроблені у 2012-2013 роках. 23 березня того ж року Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про його арешт.

Міністерство з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб (МінТОТ) України заявило про незаконність дій силових структур РФ, що затримали Мемедемінова, і розцінило їх як вчинені з метою залякування жителів Криму, що не згідні з анексією півострова і намагаються відстоювати свої законні права в умовах окупації.

У липні 2018 року омбудсмен Людмила Денісова повідомила, що Мемедемінова після тримання в СІЗО примусово госпіталізували до Кримської республіканської психіатричної лікарні №1. Вона направила запит російській стороні щодо інформації про підстави такої госпіталізації, але про відповідь не повідомлялося.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На південному напрямку ППО знищила три керовані авіаракети Х-59 та п'ять дронів

Окупанти продовжують активні штурмові дії на покровському та придніпровському напрямках

Генштаб: ЗС України посилюють оборону прикордонних районів на харківському напрямку, росіяни втратили тут 133 одиниці особового складу

У Херсоні через ворожі обстріли призупинить роботу Гумштаб і Пункт незламності

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У Вовчанську окупанти розстріляли людину з інвалідністю, розпочато розслідування

У Херсонській області внаслідок російської атаки постраждав голова однієї з місцевих адміністрацій

У Харкові вже троє загиблих і 28 постраждалих

У Вовчанську внаслідок ворожих обстрілів одна людина загинула та одна поранена

Зеленський закликав владу забезпечити повне інформування населення про відключення електрики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА