11:15 30.04.2020

Приріст хворих на COVID-19 в Україні знову перевищив 5% після трьох днів перерви

4 хв читати
Приріст хворих на COVID-19 в Україні знову перевищив 5% після трьох днів перерви

Приріст кількості нових хворих на COVID-19, за даними Міністерства охорони здоров'я, в середу, 29 квітня, становив 5,5% до загальної кількості раніше хворих - це вище за рівень 5%, на який орієнтується уряд під час ухвалення рішення про пом'якшення карантину.

Як повідомлялося, у попередні три дні, з 26 до 28 квітня, цей показник становив 4,5-4,8%, і це був рекордно тривалий період, коли приріст нових хворих опустився нижче за 5% на день.

До цього з моменту початку епідемії в березні цей показник опускався трохи нижче за рівень 5% (до 4,8%) лише один раз - 19 квітня, проте це була неділя, коли статистика нових хворих традиційно нижча, до того ж святковий день - Великдень.

"Протягом десяти днів поспіль співвідношення виявлених випадків серед усіх протестованих не змінюється або щоденне відхилення тримається на рівні 5%", - так визначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль умову для впровадження першого етапу пом'якшення карантину. На цьому етапі, який попередньо має стартувати 12 травня, уряд відкриє парки і зони відпочинку, частину об'єктів індустрії краси, торгівлю непродовольчими товарами, дозволить роботу нотаріусів, адвокатів та аудиторів.

На дашборді МОЗ зазначений показник перебуває у "червоній" зоні і становить 6,41%.

Водночас зі зростанням загальної кількості хворих визначена урядом 5-відсоткова добова межа приросту також помітно підвищилася: наразі вона досягла 520 осіб порівняно з 470 особами на початок тижня, 306 особами - на початок минулого тижня і 40 особами - на початок квітня.

За умови 5-відсткового приросту нових хворих протягом наступних десяти днів за підсумками 9 травня загальна кількість інфікованих досягне майже 17 тис., а допустима добова межа приросту підвищиться до 848 осіб.

Що стосується другого критерію з урахуванням тестів, то МОЗ останнім часом оприлюднює щоденну загальну статистику ПЛР-тестів, згідно якою 29 квітня було досягнуто рекордного показника - 7,315 тис. тестів за день, тоді як попередній рекорд становив 5,825 тис. і був зафіксований 24 квітня.

Водночас МОЗ не уточнює, скільки з цих тестів зроблено за новими підозрами, скільки - за видужалими. З 23 квітня співвідношення кількості виявлених новий хворих до кількості тестів тримається в межах 7,4-8,7%. Винятком стала минула неділя - 9,5%, коли кількість тестів скоротилася до 4,15 тис. при зниженні кількості хворих до 392 осіб.

На дашборді МОЗ зазначений показник також перебуває у "червоній" зоні і становить 9,61%.

Умовами для впровадження другого етапу пом'якшення карантину прем'єр назвав щоденне зменшення протягом десяти днів поспіль відсотка виявлених випадків серед усіх протестованих і стабільність або зростання кількості видужалих за добу.

Останній показник донедавна був вкрай нестабільний: після поступового зростання з 8 до 181 особи у період з 20 до 24 квітня, він провалився до 58 осіб у суботу, 25 квітня, і до 24 осіб у неділю, 26 квітня, проте знову підскочив до 128 осіб у понеділок, 27 квітня. Однак, останні два дні він також тримається помітно вище за відмітку 100 осіб на добу - 111 за 28 квітня і 135 за 29 квітня.

Другий етап пом'якшення карантину передбачає відновлення побутового обслуговування населення та спортивних змагань за участю до 50 глядачів, відкриття закладів громадського харчування на виніс, кінотеатрів під відкритим небом, спортивних залів і фітнес-центрів, готелів.

На третій етап пом'якшення карантину уряд готовий піти за умови, що протягом десяти днів поспіль кількість видужалих удвічі й більше разів перевищує кількість нових випадків захворювання, а заклади охорони здоров'я зайняті пацієнтами з коронавірусом менше ніж на 10%.

Згідно зі статистикою МОЗ щодо 240 лікарень, наразі хворими на COVID-19 зайнято 2,386 тис. ліжок за загальної кількості вільних ліжко-місць 41 тис. Однак раніше названі представниками МОЗ показники зайнятості ліжок - до 15-20% - дають змогу припустити, що в розрахунку цього показника вони враховують меншу загальну кількість ліжко-місць, ніж 41 тис.

Що стосується другого критерію (кількість видужалих удвічі й більше разів перевищує кількість нових випадків захворювання), то поки що розвиток епідемії коронавірусу в Україні далекий від цього етапу: найкращими були дні, коли кількість видужалих становила 32-38% від кількості нових хворих.

Третій етап виходу з карантину, згідно з урядовим планом, передбачає запуск роботи метрополітену для спеціальних перевезень, міжміського транспортного сполучення в межах області, торговельно-розважальних центрів без розважальних зон, театрів і кінотеатрів, хостелів, санаторіїв, баз відпочинку і закладів громадського харчування для відвідувачів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Херсоні поранено п'ятьох людей після авіаційного удару РФ - попередня інформація

Блінкен: Рішення про переговори має приймати Україна, а не США чи будь-яка інша країна

Армія РФ завдала авіаційного удару по Херсону, є постраждалі - Прокудін

Грузія підтвердила участь у Саміті миру - Зеленський

Кількість постраждалих у Миколаєві збільшилася до 5 осіб - ОВА

ЗСУ частково витіснили окупантів із Вовчанська, ворог атакує на куп'янському та покровському напрямках - Генштаб ЗСУ

ДБР розслідує обставини загибелі курсанта Одеської академії під час стрибка з парашутом

США виділяють додаткові $2 млрд на військову допомогу Україні - Блінкен

Ворог атакував м. Дніпро, відомо про двох загиблих, є поранені, пошкоджено інфраструктуру - ОВА

Російських військ у Часовому Яру немає, Сили оборони контролюють місто та його околиці - спікер ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА