11:10 29.04.2020

"Amnesty International Україна" відзначає зростання випадків порушень прав людини в період пандемії коронавірусу

2 хв читати
"Amnesty International Україна" відзначає зростання випадків порушень прав людини в період пандемії коронавірусу

У зв'язку з пандемією коронавірусу та запровадженими карантинними обмеженнями відзначається зростання порушень прав людини у країнах Східної Європи та Центральної Азії, зокрема в Україні, повідомляє міжнародна правозахисна організація Amnesty International.

"У цей складний для всіх країн час уряди намагаються зупинити поширення вірусу, запроваджуючи, зокрема, й різноманітні обмеження. У той час, як деякі обмеження можуть бути виправданими й необхідними, інші порушують наші права людини", - зазначила Оксана Покальчук, директор "Amnesty International Україна".

Зокрема, відзначається зростання таких порушень, як загрози праву на здоров'я, загрози свободі вираження поглядів та доступу до інформації, надмірне використання сили і обмежувальних заходів, а також загрози для постраждалих від домашнього насильства.

Так, правозахисники нагадали, що 18 квітня українські військові перекрили єдиний переїзд через міст до села Старомар’ївки на підконтрольній уряду території, що розташоване в зоні збройного конфлікту на сході України.

"Через це 150 жителів села залишилися без доступу до продовольчих магазинів, медичних послуг та іншої допомоги. Після втручання гуманітарних організацій 24 квітня жителям села було знову дозволено перехід до сусіднього села, де вони могли отримати доступ до базових сервісів", - повідомляють правозахисники.

Відзначено також зростання загроз гендерного зумовленого та домашнього насильства під час пандемії, зокрема у зв'язку зі змінами пріоритетів патрульної поліції України, яка є першою ланкою в ланцюзі реагування на ситуації домашнього насильства.

"Зростає стурбованість з приводу того, що поліція може зменшити пріоритет найбільш термінових викликів, включаючи повідомлення про домашнє насильство, для патрулювання вулиць, щоб переконатися, що населення дотримується карантину. В одному випадку, зафіксованому Amnesty International, поліція Києва відреагувала на термінове повідомлення про домашнє насильство тільки через півтори години. Такі затримки в реагуванні на невідкладні питання можуть призвести до серйозних наслідків для постраждалих від домашнього насильства", - наголошують в організації.

Правозахисники розробили низку рекомендацій для урядів, які спрямовані на поліпшення ситуації з дотриманням прав людини в період пандемії.

"Усі кроки, які здійснює держава для боротьби з поширенням COVID-19, повинні ґрунтуватися на принципах прав людини: враховувати потреби та інтереси вразливих груп, а також потреби медичного персоналу, соціальних працівників та всіх, хто забезпечує функціонування критично важливих сервісів. Усі обмеження мають бути пропорційними, обґрунтованими та обмеженими в часі. Держава має гарантувати вільний доступ до інформації, поважати приватність, не вдаватися до репресій та надмірного застосування сили, а також вести постійний діалог із громадянським суспільством", - наголосила Покальчук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Генштаб ЗСУ про ситуацію на Харківському напрямку

Зеленський запросив узяти участь у Саміті миру президента Аргентини, прем'єр-міністра Ісландії та Вселенського патріарха

Країни Балтії вважають своєю спільною метою перемогу України у війні з РФ

Організацію Саміту миру вже опрацьовано - Зеленський

Зеленський про новий пакет військової підтримки США: Важливо, щоб уся зброя якнайшвидше показала себе на фронті

Ми розуміємо обсяг сил окупанта, бачимо його задум - Зеленський про спроби РФ прорвати оборону ЗС України на півночі Харківської області

Зеленський обговорив із Сирським оборону та зміцнення позицій на Харківщині

Новий пакет військової допомоги США включає боєприпаси, "Хаймарси", "Бредлі" і БТР

Єрмак: Успіхи боротьби на фронті та Глобального саміту миру дадуть результат для справедливого миру в Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА