13:51 19.04.2020

Правоохоронці розглядають дві версії виникнення пожеж у Житомирській області

4 хв читати
Правоохоронці розглядають дві версії виникнення пожеж у Житомирській області

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявляє, що наразі правоохоронці розглядають дві версії виникнення пожеж у Житомирській області – суховії та умисний підпал.

"Арсен Аваков: розглядається дві версії виникнення пожеж у Житомирській області – суховії та умисний підпал. Саме тому сьогодні в Житомирській області працює група фахівців МВС. Триває слідство", – йдеться в повідомленні, оприлюдненому в неділю вдень на сторінці МВС в соцмережі Фейсбук.

Пізніше у прес-службі МВС України повідомили, що про це Аваков заявив 19 квітня під час засідання оперативного штабу в Овручі (Житомирська обл.). Нарада відбулася за участю секретаря РНБО Олексія Данилова та керівника Офісу президента Андрія Єрмака, міністра внутрішніх справ, голови ДСНС Миколи Чечоткіна та керівників Житомирської області та Держлісагентства. Делегація здійснила обліт над територією пожежі в Житомирській області.

"Передусім пожежі виникли внаслідок сильного сухого вітру, який обірвав електропроводи. Однак ми маємо певні факти, які дають підстави вважати, що був умисний підпал. Саме тому сьогодні в Житомирській області працює група фахівців МВС, яку очолює мій радник – генерал Владислав Бухарєв. Триває слідство", – заявив Аваков.

"Однак не можна виключати і недбалого ставлення до природи. Коли молоді люди дивним чином розважаються і в умовах сухої погоди, коли взимку не було снігу, дозволяють собі підпалювати траву. За останні три дні ми затримали кількох людей, яких спіймали на підпалах трави та сміття уздовж лісу", – додав міністр.

Окремо Аваков нагадав, що досі триває ліквідація вогню в Чорнобильській зоні відчуження. Встановлюються всі причини загорянь. Наразі рятувальники і поліція розглядають як основну версію пожеж – малосніжну зиму та суху лісову підстилку.

"У Чорнобилі триває гасіння пожежі, але ситуація повністю контролюється. Крім того, ми всі зробимо висновки з цієї ситуації. Будуть змінені правила дій в заповідних зонах, зокрема і в зоні відчуження", – зазначив міністр.

Керівник Держслужби України з НС зазначив, що з 16 квітня на території Житомирської області триває пожежа. Він охопив територію 4090 га. Наразі над ліквідацією пожежі працює понад 1055 людей особового складу. Це рятувальники і працівники Держлісагентства і понад 100 одиниць техніки.

"На сьогодні локалізовано 5 великих пожеж, 4 у стані ліквідації, саме тут працюють великі пожежні літаки Ан-32П. Уночі працювали над тим, щоб пожежа не поширилася на територію Білорусі. Планується, що сьогодні вдасться ліквідувати ще 2 пожежі. Сьогодні вранці розвідка відпрацювала найбільш критичну область. Визначила координати і вже сьогодні авіація ДСНС відпрацює саме цю область. Учора авіація здійснила 21 скидання води. Завдяки цьому вдалося врятувати чотири населені пункти, зараз там працює особовий склад. Сили авіації спрямовані на болотисту місцевість, де неможливо використовувати наземну техніку", – зазначив Чечоткін.

"Стосовно Чорнобильської зони, то загрози поширення вогню поки що немає. Наразі триває локалізація 4 осередків вогню. Вчора піднявся вітер, і було поширення вогню, проте силам ДСНС вдалося це зупинити. До ліквідації пожежі залучено понад 700 осіб та понад 150 одиниць техніки. Зокрема і важка техніка ДСНС і ЗСУ. Звісно, працює авіація. Робота триває цілодобово", – наголосив глава Держслужби з НС.

Чечоткін зазначив, що в усій Україні критично впав рівень води. Тому Державне агентство лісового господарства та Державне агентство водних ресурсів працюють над тим, щоб підняти рівень води в річках.

Ще в суботу стало відомо, що пожежники врятували від вогню 28 будинків самоселів у двох селах – Лічмани і Магдин. 48 громадян цих сіл відселили в безпечне місце, проте в суботу вони почали повертатися додому. Місцева влада надає всю необхідну допомогу погорільцям. Залучили міжнародні організації і тривають переговори з будівельними компаніями про надання їм будівельних матеріалів.

У свою чергу, керівник Офісу президента заявив, що уряд надасть необхідне фінансування людям, постраждалим від пожеж.

"Сьогодні на нараді ми обговорили проблеми людей, які втратили свої будинки. Наступного тижня на засіданні уряду розглядатиметься питання додаткового фінансування для погорільців. Сьогодні я доповідатиму президенту, і ми зробимо все необхідне, щоб привести ситуацію в нормальний стан", – сказав Єрмак.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА