20:41 12.03.2020

В ЄС посилюють запобіжні заходи проти коронавірусу в інституціях союзу

3 хв читати
В ЄС посилюють запобіжні заходи проти коронавірусу в інституціях союзу

Голови Євроради та Єврокомісії Шарль Мішель та Урсула фон дер Ляєн, а також прем'єр-міністр головуючої в Раді ЄС Хорватії Андрей Пленкович ухвалили в четвер рішення про організацію роботи Євроради та Ради ЄС в умовах поширення коронавірусу.

"Необхідно підтримувати здатність (Європейського) Союзу ухвалювати рішення, щоб забезпечити його ефективні дії з обмеження поширення коронавірусу (Covid-19) та пом'якшення його наслідків, а також з вирішення інших важливих завдань союзу", - йдеться в комюніке, поширеному в Брюсселі.

"Водночас роботу закладів має бути адаптовано з урахуванням поточної ситуації та забезпечення мінімізації ризику поширення вірусу", - йдеться в повідомленні.

Це означає, пояснюється в документі, що "основні засідання Ради ЄС буде збережено".

Другорядні або нетермінові засідання ради буде скасовано або відкладено, а в деяких випадках замість них проводитимуть відеоконференції.

"Де це доречно, рішення можна ухвалювати письмово. Коли проводитимуться зустрічі, буде вжито заходів для гарантування безпеки учасників", – уточнюють у Брюсселі.

Ухвалене рішення передбачає, що на період до 31 березня буде збережено такі засідання Ради ЄС: 13 березня - з юстиції та внутрішніх справ, 17 березня - з економічних і фінансових питань, 23 березня - у закордонних справах, 24 березня - із загальних питань.

Передбачається провести 26-27 березня Європейську раду.

Водночас Єврокомісія сформулювала додаткові заходи щодо роботи свого персоналу в період кризової ситуації.

У комюніке Європейської комісії пояснюється, що чинні запобіжні заходи спрямовані насамперед на стримування поширення вірусу та зниження ризику зараження співробітників ЄК під час забезпечення безперервності робочого процесу. Ці заходи, зазначено в документі, враховують останні рішення влади держав-членів з цієї проблеми, їх постійно переглядають.

Оновлені правила передбачають, що всі співробітники, які виконують функції некритично важливого характеру, з 16 березня працюватимуть у дистанційному режимі з дому. Ті, хто забезпечує важливі функції, надалі приходитимуть на робочі місця, працюючи позмінно.

Також із 16 березня всі школи і дитячі садки європейських закладів будуть зачинені як запобіжний захід, щоб зменшити поширення вірусу.

"Будь-яку людину з симптомами (коронавірусу - ІФ) просять залишатися вдома в самостійній ізоляції", - свідчать оновлені правила.

В Єврокомісії посилюють гігієнічні заходи для персоналу, співробітникам запропоновано суворо їх дотримуватися.

Заходи з колегами з інших країн проводитимуть за допомогою відеоконференції або відкладатимуть. Усі групові відвідування Єврокомісії призупиняють. Рішення щодо проведення зустрічей з індивідуальними сторонніми відвідувачами необхідно ухвалювати в кожному конкретному випадку.

Усі навчальні курси та інші навчальні заходи для персоналу призупинено.

Що стосується відряджень, то буде дозволено лише абсолютно важливі з них (у межах або за межами ЄС) за умови, що вони не можуть бути замінені відеоконференцією.

"Комісія уважно стежить за ситуацією і готова переглянути або вжити додаткових заходів у разі потреби", - заявляють у Брюсселі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА