11:59 09.03.2020

У Нідерландах розпочався суд над чотирма обвинуваченими в трагедії рейсу МН17

3 хв читати

У Нідерландах у судовому комплексі Схіпголу розпочався судовий процес над чотирма обвинуваченими в трагедії рейсу МН17 Малайзійської авіакомпанії. Літак було збито в небі над Донбасом 17 липня 2016 року, загинули 289 осіб, більшість із них були громадянами Нідерландів.

Як передає із зали суду власний кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", нікого з обвинувачених у залі суду немає. Як відомо, це три громадянина Росії та один українець - Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов і Леонід Харченко. Лише один із них - Пулатов, представлений адвокатами з нідерландської фірми, яким допомагає російський адвокат Кутіна.

Головуючий суддя Гендрік Стейнгаус (Hendrik Steenhuis) відкрив засідання. Процес із ним вестимуть судді Дагмар Костер (Dagmar Koster) і Гелейна Керстенс-Фокенс (Heleen Kerstens-Fockens). Також поруч із ними сидять і запасні судді, яких було призначено з огляду на тривалість розгляду цієї справи.

"Публічні слухання окружного суду Гааги у справі МН17 відкрито... Збиття МН17 17 липня 2024 стало причиною, чому ця справа слухається. Як наслідки цієї катастрофи 289 чоловіків, жінок і дітей померли трагічною смертю, наслідки цього були величезні, і суд матиме справу з цими наслідками", - розпочав суддя розгляд справи.

За словами Стейнгауса, три основних судді є тими, хто розглядатиме цю справу й ухвалюватиме щодо неї рішення. "Два інших судді будуть присутні весь час, але не говоритимуть доти, доки вони не замінюватимуть іншого суддю. Вони також не братимуть участі в ухваленні рішення", - деталізував він.

Окрім того, за словами Стейнгауса, в залі присутні судові клерки, які вестимуть записи того, що відбуватиметься в суді. Також присутні представники прокуратури, дев'ятеро адвокатів, які представляють рідних загиблих й у яких є право звернутися до суду.

Далі він у деталях розповів про процедуру слухань. Зокрема, кожного дня слухання розпочинатимуться о 10:00 і триватимуть до 17:00 з двома перервами, їх транслюватимуть через інтернет, у прес-центрі й спеціально організованому місці для родичів і близьких жертв. "Якщо слухання будуть перервані, буде оголошено, коли вони розпочнуться. Коли слухання будуть перервані, відео теж буде перервано", - повідомив суддя. Крім того, родичів й обвинувачених не буде показано на екрані.

Суддя наголосив, що в першій фазі суду буде розглянуто такі питання: хто буде представлений у суді, чи готова до розгляду сама справа і так далі. За його словами, справа складається з 36 тис. сторінок і "величезної кількості цифрових файлів, які демонструватимуть на екрані".

У залі присутні рідні та близькі загиблих, на публічній трибуні також перебуває делегація з України, до складу якої увійшов і заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов.

Літак Boeing-777 авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. Всі 298 людей, які перебували на борту, загинули. Дві третини пасажирів - піддані Нідерландів. Розслідування причин катастрофи здійснює міжнародна слідча група, до якої увійшли представники правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії та Малайзії.

У вересні 2016 року група оприлюднила висновки, згідно з якими лайнер було збито ракетою, запущеною із ЗРК "Бук", а рік тому оголосила про приналежність "Бука" до російської 53 зенітно-ракетної бригади, що дислокується в Курську.

Слідча група 19 травня 2019 року назвала чотирьох підозрюваних у причетності до загибелі авіалайнера: це росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубінський, Олег Пулатов та українець Леонід Харченко. Їх оголошено в міжнародний розшук. Як зазначають нідерландські ЗМІ, їх обвинувачують у вбивстві та ненавмисному вбивстві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На південному напрямку ППО знищила три керовані авіаракети Х-59 та п'ять дронів

Окупанти продовжують активні штурмові дії на покровському та придніпровському напрямках

Генштаб: ЗС України посилюють оборону прикордонних районів на харківському напрямку, росіяни втратили тут 133 одиниці особового складу

У Херсоні через ворожі обстріли призупинить роботу Гумштаб і Пункт незламності

ВИБУХИ В ХАРКОВІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

У Вовчанську окупанти розстріляли людину з інвалідністю, розпочато розслідування

У Херсонській області внаслідок російської атаки постраждав голова однієї з місцевих адміністрацій

У Харкові вже троє загиблих і 28 постраждалих

У Вовчанську внаслідок ворожих обстрілів одна людина загинула та одна поранена

Зеленський закликав владу забезпечити повне інформування населення про відключення електрики

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА