21:52 25.02.2020

ЄС 4 березня прийме рішення щодо санкцій для Януковича і його соратників. Ставицького і Азарова зі списку виключать

2 хв читати
ЄС 4 березня прийме рішення щодо санкцій для Януковича і його соратників. Ставицького і Азарова зі списку виключать

Очікується, що 4 березня Європейський Союз прийме рішення щодо санкцій для екс-президента України Віктора Януковича і його соратників. Екс-прем'єр Микола Азаров і екс-міністр енергетики Едуард Ставицький зі списку будуть виключені.

Як повідомив у понеділок в Брюсселі агентству "Інтерфакс-Україна" дипломатичне джерело, рішення буде прийнято 4 березня в рамках засідання Комітету постійних представників країн-членів ЄС. "Щодо Азарова і Ставицького санкції продовжені не будуть", - сказав він.

Санкції, введені ЄС ще з 5 березня 2014 року щодо 18 високопоставлених чиновників часів президента Януковича у вигляді заморожування активів продовжуються на рік. При цьому багато хто з фігурантів списку санкцій регулярно оскаржують рішення ЄС. Суд ЄС вже прийняв низку рішень на їхню користь. При цьому деякі екс-чиновники зі списку виключені. Так, наприклад, у минулому році зі списку санкцій був виключений Андрій Клюєв, який оскаржив це рішення в суді ЄС. Після прийняття рішення в цьому році в списку залишиться 10 імен.

Тоді, коментуючи виключення Клюєва зі списку, на той час ще речник Генпрокуратури України Андрій Лисенко написав, що, незважаючи на зняття санкцій ЄС з Клюєва, правоохоронні органи України продовжують розслідування в кримінальному провадженні щодо екс-глави АПУ. Також він висловив думку, що, незважаючи на систематичне оскарження екс-чиновниками в Суді ЄС введених стосовно них санкцій, відповідні судові рішення не є безумовною підставою для ЄС про скасування обмежувальних заходів.

"Наприклад, беручи до уваги відповідні рішення Суду ЄС про скасування попередніх рішень Ради ЄС про накладення санкцій на (екс-міністра енергетики часів президентства В.Януковича - ІФ) Едуарда Ставицького і (екс-прем'єра України часів президентства В.Януковича - ІФ) Миколи Азарова, компетентні органи ЄС визнали прогрес у розслідуванні ГПУ кримінальних проваджень щодо них достатньою підставою для продовження санкцій", - написав речник Генпрокуратури.

Як повідомлялося, ЄС 5 березня 2014 року ввів санкції у вигляді заморожування активів щодо 18 колишніх вищих чиновників України за незаконне привласнення українських державних коштів або за зловживання службовим становищем.

У списку санкцій разом з В.Януковичем і його сином залишаться колишній глава МВС Віталій Захарченко, екс-генпрокурор Віктор Пшонка та його син Артем, колишній заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк, колишній перший віце-прем'єр Сергій Арбузов, екс-міністр доходів і зборів Олександр Клименко, екс-міністр освіти Дмитро Табачник, олігарх Сергій Курченко.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА