16:42 13.01.2020

Труба вбачає дві складові відкриття провадження щодо його дій на посаді директора ДБР

3 хв читати
Труба вбачає дві складові відкриття провадження щодо його дій на посаді директора ДБР

Екс-директор Держбюро розслідувань (ДБР) Роман Труба заявляє, що в питанні відкриття Офісом генпрокурора України кримінального провадження за зверненням народних депутатів щодо його дій на посаді директора ДБР є дві складові: політична і правова.

"Почнемо з політичної: це очікувано. По-перше, це особисте - Петро Олексійович (Порошенко - ІФ) жадає помсти за професійну роботу, яку вели слідчі ДБР у рамках 13 кримінальних проваджень, учасником яких він є. По-друге, йому потрібно перекривати докази, здобуті під час розслідування, політичною картою: поставити під сумнів об'єктивність дій керівника, чим знецінити результати роботи ДБР. Саме з цим меседжем він заходитиме до європейських політиків - це його єдиний захист", - написав Труба своєму Telegram-каналі в понеділок.

У цьому контексті він додав, що кримінальне провадження відкрито щодо повідомлень про фейкові аудіозаписи і "перспектив там немає".

Говорячи ж про правову сторону питання, то Труба запевняє, що "тут все просто".

"Щодо правової частини, тут все просто: внесення відомостей до ЄРДР не є чимось незвичайним, адже всі звернення, заяви мають бути перевірені в рамках відкритого кримінального провадження. Буду співпрацювати з правоохоронцями та відповідати на їхні запитання", - написав екс-директор ДБР.

Як повідомлялося, 19 листопада в Telegram-каналі "Трубу прорвало" було оприлюднено аудіозаписи, на яких нібито директор ДБР Труба отримував вказівки від нібито генерального прокурора Руслана Рябошапки і нібито керівника Офісу президента України Андрія Богдана про припинення низки обшуків, а також нібито отримував завдання від президента Зеленського про відкриття конкретних проваджень.

Сам Труба заявив, що оприлюднені аудіозаписи не відповідають дійсності і є провокацією.

20 листопада генеральний прокурор Руслан Рябошапка допустив можливість розслідування публікації аудіозаписів у Telegram-каналі "Трубу прорвало" в рамках вже розслідуваного кримінального провадження за фактом прослуховування в кабінеті Труби.

Президент України Володимир Зеленський 20 листопада в Очакові сказав, що розбереться з цією ситуацією, коли вивчить це питання.

21 вересня Труба повідомив, що в його робочому кабінеті виявлено апаратуру для прослуховування, за його словами, записи могли містити відомості про резонансні кримінальні провадження.

Фракція "Європейська солідарність" вимагала створення у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії з розслідування фактів незаконного втручання Офісу президента України в роботу правоохоронних органів і відсторонення від посад фігурантів розмов, зокрема керівника Офісу президента Андрія Богдана, заступника голови Офісу президента Андрія Смирнова, генерального прокурора Руслана Рябошапки, директора ДБР Труби.

Зеленський звільнив Романа Трубу з посади директора ДБР 27 грудня та призначив тимчасовим виконувачем обов’язків директора відомства Ірину Венедіктову.

13 січня нардеп із фракції "Євросолідарності" Олексій Гончаренко на сторінці у Facebook повідомив, що Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження щодо Труби.

"Прийшла відповідь на мій запит до ГПУ щодо протиправних дій Романа Труби. У документі зазначено, що 13 грудня стосовно цього питання було розпочато досудове розслідування за ст. 343 КК (втручання в діяльність працівників правоохоронних органів) і ст. 387 КК (розголошення даних досудового слідства). Вести справу доручили Головному слідчому управлінню Національної поліції України", - написав нардеп, розмістивши фото відповідного листа з відповіддю від Генпрокуратури.

Гончаренко наголосив, що записи з кабінету Труби, які було оприлюднено раніше, доводять, що екс-директор ДБР неодноразово порушував закон.

"У цьому випадку просто звільнення з посади - недостатньо. Вважаю, що неупереджене розслідування дій Труби та інших фігурантів - це справа честі для правоохоронців", - підсумував він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вночі та вранці обстріляли шість громад Сумської області

Генштаб ЗС України: На фронті відбулося 104 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку відбито 24 атаки противника

Генштаб ЗС України: За минулу добу армія РФ здійснила сім ракетних і 108 авіаударів

Генштаб ЗС України: Авіація і ракетні війська завдали ударів по 18 районах скупчення сил противника

У Середземному морі на бойовому чергуванні три кораблі РФ, один із них ракетоносій "Калібрів"

ЗС України за добу ліквідували 1320 окупантів

Ворог обстріляв 14 населених пунктів Херсонської області, поранено четверо людей

За минулу добу окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Російський наступ уздовж кордону в напрямку Харкова має на меті відволікти і закріпити українські сили від інших районів на сході України

11 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА