12:56 06.01.2020

Православні та греко-католики зустрічають Різдвяний Святвечір

2 хв читати
Православні та греко-католики зустрічають Різдвяний Святвечір

Святвечір, або Надвечір’я Різдва Христового, відзначають цього понеділка православні і християни, що живуть за юліанським календарем.

За традицією, цього дня, прийшовши з храму після ранкової служби, віряни утримуються від вживання їжі до появи на небі першої зорі, яка символізує зірку, що зійшла над Вифлеємом у момент народження Ісуса.

7 січня Різдво нині святкують усі українські православні церкви, більшість українських євангельських християн, Єрусалимська, Російська, Сербська та Грузинська православні церкви, древні монастирі на Афоні, а також християни східного обряду - греко-католики, деякі групи протестантів і Коптська церква.

Відмінність у часі святкування Різдва пояснюється відмінностями календарних стилів. У 1923 році більшість помісних православних церков, за винятком згаданих, прийняли схожий на григоріанський новоюліанський календар.

На думку істориків, дата святкування Різдва прийнята з певною умовністю, оскільки за часів Христа в Юдеї діяв місячний календар, який часто складно в точності зіставити із сонячним літочисленням.

До V століття всі християнські церкви відзначали свято Різдва Христового та Хрещення 6 січня.

Святвечір — завершальний день Різдвяного посту. У Різдвяний святвечір до вечірньої зірки, тобто до вечірніх співів за богослужінням "Волхви ж із зіркою подорожують", прийнято нічого не їсти і навіть не сідати за стіл. З появою ж на небі першої зірки, яка сповістила колись волхвам про народження Христа, можна починати святкувати.

Усі члени сім'ї у Святвечір мають бути вдома. Не можна цього дня сваритися, проганяти бездомних, бідних, самотніх.

В Україні напередодні Різдва вносили в дім оберемок соломи та сіна. На столі ставили дідуха - житній або вівсяний сніп, прикрашений кольоровими стрічками, цукерками, паперовими квітами, кетягами калини - попередника новорічної ялинки.

Невід'ємним атрибутом святкування Різдва в Україні є колядки, в яких прославляється новонароджений Христос. Колядники йдуть від дому до дому, сповіщаючи благу звістку - народження Божого Дитяти. В усіх храмах правлять святкові різдвяні літургії. За святковим столом збирається вся родина, вітаючи одне одного словами: "Христос народився! Славімо Його!".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА