19:47 28.12.2019

Нардепи з фракції "Слуга народу" зареєстрували в Раді законопроект "Про діяльність медіа"

3 хв читати

Народні депутати з фракції "Слуга народу" зареєстрували в парламенті законопроект № 2693 "Про діяльність медіа".

Відповідний документ зареєстрований у Верховній Раді 27 грудня.

Його ініціаторами стали нардепи Олександр Ткаченко, Микита Потураєв, Євгенія Кравчук, Ірина Констанкевич, Олександр Кабанов, Андрій Боблях, Єлизавета Богуцька, Тетяна Рябуха, Павло Сушко, Дмитро Нальотов, Тетяна Циба.

Нині законопроект передали на розгляд керівництву Ради.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, законопроект спрямований на забезпечення реалізації права на свободу вираження поглядів, отримання різнобічної, достовірної та оперативної інформації, на забезпечення плюралізму думок і вільного поширення інформації, на захист національних інтересів України і прав користувачів медіа-сервісів, а також на регулювання діяльності у сфері медіа відповідно до принципів прозорості, справедливості та неупередженості.

Крім того в документі зазначено необхідність стимулювання конкурентного середовища, рівноправності і незалежності ЗМІ.

Ліцензуванню відповідно до законопроекту підлягає виключно мовлення з використанням радіочастотного ресурсу України та постачання електронних комунікаційних послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного ресурсу.

Законом визначаються умови та порядок організації конкурсу на отримання ліцензії, подання документів на участь у конкурсі та визначення його учасників, призначення та проведення конкурсу, встановлення його результатів, порядок сплати ліцензійного збору і видачі ліцензії. Крім цього законопроект містить норми щодо продовження терміну дії ліцензії, внесення змін до Реєстру суб'єктів у сфері медіа з ліцензіатів і умов ліцензії, підстави і порядок анулювання ліцензії.

Обов'язковій реєстрації, відповідно до закону, підлягають суб'єкти, які здійснюють мовлення без використання радіочастотного ресурсу, суб'єкти у сфері друкованих медіа, провайдери аудіовізуальних сервісів, а також суб'єкти у сфері медіа, зокрема і нерезиденти України, які надають користувачам на території України доступ до своїх медіа - сервісів на умовах, які передбачають оплату користувачами доступу або користування такими медіа-сервісами.

Суб'єкти у сфері онлайн-медіа і платформи загального доступу до інформації самостійно приймають рішення про реєстрацію. Порядок реєстрації, підстави відмови в реєстрації та скасування реєстрації суб'єктів у сфері медіа визначаються законом.

Іноземні лінійні медіа можуть поширюватися на території України провайдерами аудіовізуальних сервісів виключно після реєстрації таких медіа в порядку, що окремо визначається Законом.

Законом визначається статус Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, який є незалежним постійно діючим колегіальним державним органом, що діє на підставі Конституції України, законів України та здійснює державне регулювання, нагляд і контроль у сфері медіа.

Документ містить норми, що встановлюють склад Національної ради, вимоги до її членів, порядок їх відбору та призначення, повноваження членів Національної ради, повноваження Національної ради, принципи і порядок здійснення нею нагляду і контролю за дотриманням законодавства в сфері медіа.

Закон вводить нову форму регулювання - спільне регулювання в сфері медіа, як поєднання функцій і засобів державного регулювання і галузевого саморегулювання. Предметом спільного регулювання є визначення вимог до поширення інформації, для якої законодавством передбачено регулювання змісту, шляхом прийняття кодексів (правил - ІФ) створення та поширення такої інформації. При цьому суб'єкти у сфері медіа добровільно беруть на себе обов'язок дотримуватися цих вимог, а Національна рада визнає, що ці вимоги є достатніми для забезпечення суспільних інтересів. Для забезпечення спільного регулювання Законом передбачається створення органу спільного регулювання у формі громадського союзу, що є юридичною особою, засновниками якої є ліцензіати і реєстранти, а також їх галузеві об'єднання.

Законопроектом також встановлюються заходи реагування на порушення законодавства у сфері медіа та санкції за порушення законодавства в сфері медіа.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський своїм указом (№837 / 2019) доручив Кабінету Міністрів розробити законопроект про вимоги та стандарти новин до 31 грудня 2019 року. Кабмін зобов'язаний розробити і внести на розгляд Верховної Ради низку законопроектів, що регулюють діяльність медіа в країні.

Від Кабміну також очікується розробка законопроектів, згідно з якими фізичним і юридичним особам країни-агресора буде заборонено володіти або фінансувати медіа в Україні. Крім того, Кабмін зобов'язаний передбачити посилення відповідальності за порушення законодавства про інформацію.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА