14:09 18.12.2019

Половина українців вірить у Святого Миколая

3 хв читати
Половина українців вірить у Святого Миколая

Половина громадян України зізналися, що вірять в існування Святого Миколая, про це свідчать результати опитування, проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" 5-8 грудня.

Згідно з даними опитування, половина українців вірять у Святого Миколая, принаймні саме стільки зізналися в цьому соціологам. Порівняно з минулим роком їх кількість зросла (в 2018 - 43%).

Так, більше вірять у Святого Миколая на Заході (58%), в інших регіонах таких майже половина. Як і з дотриманням традиції дарувати подарунки на це свято, вірять у Святого Миколая більше жителі сіл, жінки і більш забезпечені.

76% українців мають традицію дарувати подарунки на День Святого Миколая. Крім того, за рік кількість тих, хто заявив, що дотримується цієї традиції збільшилася (в 2018 - 67%). Найбільше прихильників традиції дарувати подарунки на День Святого Миколая на Заході (майже 90%), в інших регіонах також значна частина дотримується цієї традиції: в центрі - 78%, на півдні - 70%, на сході - 64%. Більшою мірою підтримують її жителі сіл, жінки і більш забезпечені.

Водночас у Діда Мороза українці вірять менше (31%), в минулому році вірили 25%. Загалом у Діда Мороза переважно більше вірять жителі півдня, городяни, жінки, молоді й більш забезпечені українці.

Окрім того, майже 40% опитаних зазначили як найулюбленіші новорічні свята Новий рік і Різдво, 7% опитаних - День Святого Миколая, 3% - Старий Новий рік, лише 3% не люблять жоден із перерахованих свят. У довгій динаміці з 2011 року зменшилася кількість тих, хто любить Новий рік (з 49% в 2011 році до 43% в 2019 році).

Згідно з даними дослідження, на півдні, сході та в центрі країни більше люблять Новий рік, на заході - навпаки улюбленим святом є Різдво. Велика прихильність до Нового року - серед чоловіків, жителів міст і молоді, водночас Різдво більше люблять у селах, люди старшого віку і жінки.

Майже 80% опитаних українців мають намір поставити новорічну ялинку у себе вдома (40% - живу і 38% - штучну). 11% опитаних зазначили, що не ставитимуть ялинки, а обмежаться новорічною композицією, стільки ж - взагалі нічого не робитимуть. Зазначається, що за кілька років дещо зросла кількість тих, хто вважає за краще штучну ялинку.

Прихильників живої новорічної ялинки більше на півдні та сході, в центрі майже однаково, а на заході українці більше схильні ставити штучну ялинку. Тих, хто планує ставити ялинку більше серед забезпечених і молодших.

Аудиторією проведеного Соціологічною групою "Рейтинг" опитування було населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за типом поселення, регіонами, віком, статтю. Вибіркова сукупність: 2 тис. респондентів. Особисте формалізоване інтерв'ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше ніж 2,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На українсько-польському кордоні спостерігається збільшення транспортного потоку - Держприкордонслужба

Сили оборони зірвали спроби ворога вклинитися вглиб Вовчанська - Генштаб ЗСУ

Норму про максимальну наповнюваність початкових класів у 24 учні досить складно реалізувати з 1 вересня - освітній омбудсмен

Частину будівель на території Нижньої Лаври використовуватимуть як приміщення музейного призначення - Карандєєв

Прем'єр Словаччини у стабільному стані після замаху - міністр оборони

Окупанти сім разів обстріляли міста і села Донеччини за добу, у Карлівці загинули двоє мирних жителів - ОВА

Міноборони України допустило до експлуатації ще 18 зразків озброєння і техніки

ВАКС стягнув у дохід держави два Ан-148 "Ільюшн Фінанс"

Окупанти за добу обстріляли Середина-Буду, Дружбу і 36 прикордонних сіл у Сумській та Чернігівській областях, є загиблий і поранений

Темпи російського наступу на Харківщині знижуються - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА