14:07 16.12.2019

Ми не вимагатимемо виходу з іншого громадянства для отримання українського паспорта - глава Міграційної служби

2 хв читати
Ми не вимагатимемо виходу з іншого громадянства для отримання українського паспорта - глава Міграційної служби

Голова Державної міграційної служби (ДМС) Максим Соколюк заявляє, що конституційна норма про "єдине громадянство" в Україні збережеться, але передбачається скасування вимоги про вихід з іншого громадянства для отримання українського паспорта.

"Наразі визначається, як буде оформлено нову процедуру, але дещо вже зрозуміло. Конституційна норма про "єдине громадянство" збережеться: вона означає, що ми й надалі сприйматимемо людей як громадян лише України, незважаючи на те, чи мають вони також паспорт іншої держави. А зміна буде в тому, що ми не вимагатимемо виходу з іншого громадянства для отримання українського паспорта. Будуть певні обмеження щодо країн міграційного ризику, до яких належить і держава-агресор", - сказав він в інтерв'ю інтернет-виданню "Європейська правда", опублікованому в понеділок.

Він зазначив, що перший крок у цьому напрямі вже зроблено - президентський законопроект №2590 подано на розгляд до Верховної Ради.

"Цей документ, імовірно, ще необхідно дискутувати в парламенті, він може бути змінений. Не виключено, що будуть і додаткові проекти з цього питання. Але вектор змін встановив президент", - наголосив Соколюк.

Водночас глава ДМС зазначив, що якщо держава хоче інтегрувати нових громадян в українське суспільство, то має бути сертифікована перевірка знання історії та української мови.

"Потрібні курси, які видаватимуть сертифікат державного зразка. Тому що сьогодні формально така вимога є, але на практиці приносять довідки з якоїсь школи про те, що особа знає українську мову на достатньому рівні для спілкування. А коли проводимо перевірку, то з'ясовується, що школа цієї довідки не видавала, ніде її не реєстрували, а особа взагалі української не розуміє", - констатував він.

Крім перевірки знань історії та мови, на думку Соколюка, необхідно впровадити присягу.

"Зараз присяги громадянина України немає! Тому це – наша пропозиція, і вона знайшла відображення у президентському проекті змін до закону про громадянство. Якщо ви є громадянином України від народження, то, певно, присягу складати не потрібно. А якщо особа приймає українське громадянство за іншими статтями, зокрема для тих, у кого це вже не перше громадянство, це – дуже потрібна процедура", - додав глава Міграційної служби.

Також він зазначив, що за порушення присяги можна покарати, зокрема й позбавленням громадянства.

Як повідомлялося, 13 грудня президент Володимир Зеленський подав на розгляд Ради проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо питань громадянства", що передбачає, зокрема, звільнення військовослужбовців-контрактників і переслідуваних на батьківщині росіян від обов'язку подавати зобов'язання припинити іноземне громадянство при набутті громадянства України за умови складення ними присяги громадянина України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Унаслідок нічних авіаударів по Золочеву Харківської області постраждали три людини - прокуратура

У Голосіївському районі Києва знайдено російську ракету Х-69, її бойову частину знешкоджено

ППО збила ракету над Дніпропетровщиною - голова області

Кулеба: Якщо ми хочемо зберегти мир у Європі, ми маємо перейти до європейської економіки й промисловості воєнного часу

Найближчі дні в Україні будуть теплими, вночі в середу місцями заморозки

Боррель зазначає, що українські компанії мають виробляти більше озброєння в Україні за підтримки європейських

Реєстрація для участі у вступних іспитах до магістратури стартує 7 травня і триватиме до 29 травня

В Україні без світла майже 500 населених пунктів - "Укренерго"

Понад 400 тис. споживачів одночасно залишалися без світла на Сумщині через нічний удар РФ - Міненерго

На заході та півночі України в понеділок очікуються грози

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА