19:18 07.12.2019

Висновки Венеціанської комісії щодо українського закону про державну мову вимагають ґрунтовного аналізу

2 хв читати
Висновки Венеціанської комісії щодо українського закону про державну мову вимагають ґрунтовного аналізу

Рекомендації Комісії за демократію через право Ради Європи (Венеціанська комісія) про закон України про державну мову вимагають ґрунтовного аналізу, після якого можна буде приймати якісь рішення, заявляє глава комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформполітики Олександр Ткаченко (фракція "Слуга народу").

"Ми поки не отримали офіційного тексту висновків і рекомендацій Венеціанської комісії. Тому не можемо зараз чітко сказати, які саме норми або принципи нам рекомендують змінити. Ми розуміємо підвищену чутливість суспільства в цьому питанні і точно не хочемо, щоб воно стало предметом політичних маніпуляцій. Про зміни можна говорити тільки після ґрунтовного аналізу", - сказав Ткаченко в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в суботу.

Він зазначив, що оскільки Україна інтегрується в Європейський Союз, тож і її законодавство повинно відповідати євростандартам.

"Але з іншого боку, ми прагнемо до справжньої євроінтеграції, про що навіть записали в Конституції. Тому повинні відповідати всім європейським стандартам, зокрема - щодо державної мови і мов національних меншин", - зазначив Ткаченко.

Як повідомлялося, основним висновком нової думки, прийнятої в п'ятницю, 6 грудня, Венеціанською комісією, є те, що влада України повинна домагатися балансу в мовній політиці для того, щоб мовна проблема не стала джерелом міжетнічної напруженості в Україні. Цього досі не зроблено, зокрема і в недавньому законі про державну мову.

У ВК визнають, що мовна політика "є надзвичайно складною, делікатною і політизованою проблемою в Україні, особливо в контексті триваючого конфлікту з Росією".

Одночасно, ВК, зокрема, "особливо рекомендує" переглянути положення закону, що передбачають "диференційоване поводження з мовами корінних народів, мовами національних меншин, які є офіційними мовами ЄС, і мовами національних меншин, які не є офіційними мовами ЄС". "Будь-яке розходження між поводженням з цими мовами має ґрунтуватися на об'єктивному і розумному обґрунтуванні, чого поки немає", - підкреслюється у висновках.

Як приклад експерти ВК вказують, що перехідний період реалізації положень закону про освіту, який був "схильний до різкої критики", був продовжений з 1 вересня 2020 року до 1 вересня 2023 року "тільки для учнів, рідна мова яких є мовою ЄС, а не для тих, хто володіє іншими рідними мовами, включно з російською". "Комісія рекомендує продовжити цей термін для всіх національних меншин і корінних народів", - йдеться в документі.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Генштаб ЗСУ: На середину дня найактивніші бойові дії тривають на куп'янському та покровському напрямках, найгарячіше - в районі Новоолександрівки

У ХАРКОВІ, ДНІПРІ ТА ХЕРСОНІ ЧУТИ ВИБУХИ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

За знищений ворожий корабель і літак даватимуть п’ять днів відпустки, за вертоліт - чотири, за танк - три дні

Рада відхилила законопроєкт про штрафи за порушення комендантської години

Ribas Hotels Group узяв в керування молдовський готель

У Києві завершено весь комплекс робіт із реконструкції Дегтярівського шляхопроводу - Кличко

Швеція створить трирічну програму військової підтримки України на EUR6,5 млрд

За рік погіршився психоемоційний стан учнів і знизилася мотивація до навчання - дослідження

80% учнів в Україні мають постійний доступ до освітнього процесу в умовах війни - дослідження

Від початку доби на лінії фронту відбулося 46 бойових зіткнень - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА