07:35 28.11.2019

Апеляційний суд відмовився відпустити під домашній арешт обвинувачену у вибуху в харківському рок-пабі

3 хв читати
Апеляційний суд відмовився відпустити під домашній арешт обвинувачену у вибуху в харківському рок-пабі

Колегія суддів Харківського апеляційного суду відмовилася змінити запобіжний захід Марині Ковтун, яку Київський райсуд визнав винною у вибуху в рок-пабі "Стіна".

"У клопотанні обвинувачена порушувала питання про зміну запобіжного заходу з утримання під вартою на домашній арешт. Колегія суддів відмовила у задоволенні клопотання ... і продовжила обвинуваченій дію запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою до моменту завершення апеляційного розгляду даного кримінального провадження", - повідомили в прес-службі Харківського апеляційного суду.

Як повідомлялося, 9 листопада 2014 року в харківському рок-пабі "Стіна" стався вибух, унаслідок якого, за даними Міністерства внутрішніх справ, постраждали 13 людей. За фактом події було розпочато кримінальне провадження за ч. 2 ст. 258 (терористичний акт, що спричинив тяжкі наслідки) КК України.

17 листопада 2014 року в прес-центрі Служби безпеки України поінформували, що спецслужба успішно завершила спецоперацію з нейтралізації диверсійно-розвідувальної групи, яка діяла в Харкові та Харківській області і була причетна до вибуху в харківському пабі "Стіна".

18 лютого 2015 року начальник Управління СБУ в Харківській області Олександр Пивовар повідомив, що більшість підозрюваних у вибуху в харківському рок-пабі "Стіна" було обміняно у рамках виконання мирного плану президента, а в СІЗО перебувають лише двоє підозрюваних, зокрема організатор теракту Марина Ковтун. 12 червня 2015 року обвинувальний акт стосовно неї було направлено до суду.

Ковтун підозрювали у вчиненні дій, спрямованих на зміну меж території України, диверсії, здійсненні терористичного акту, керівництві терористською групою, придбанні та зберіганні зброї та боєприпасів (ч. 1 ст. 110; ч. 2 ст. 28, ст. 113; ч. 5 ст. 27; ч. 2 ст. 258; ч.1 ст. 258-3; ч. 2 ст. 28; ч. 1 ст. 32; ч. 1 ст. 263 КК України).

Прокуратура вимагала призначити максимальне покарання, передбачене цими статтями - 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Ковтун та її адвокат наполягали на виправдувальному вироку.

7 жовтня 2019 року Київський райсуд Харкова визнав Ковтун винною у вибуху в рок-пабі "Стіна", який стався в листопаді 2014 року, і засудив її до 11 років позбавлення волі.

Суд визнав Ковтун винною за ч. 1 ст.263 (незаконне поводження зі зброєю та боєприпасами), ч. 5 ст. 27 ст. 258 (співучасть у теракті) Кримінального кодексу України.

Водночас з огляду на недоведеність суд визнав Ковтун невинуватою в посяганні на територіальну цілісність України, а також у вибухах у шахті біля заводу ім. Малишева та біля ресторану "Британія" (ч. 2 ст.28, ст.113; ч.5 ст.27; ч.2 ст.258; ч.1 ст.258-3; ч.2 ст.28; ч.1 ст.32; ч.1 ст.263 КК України) і виправдав її за цими статтями.

Суд зазначив, що термін відбування покарання обчислюється з моменту взяття Ковтун під варту (16 листопада 2014 року) і до набуття чинності вироком, день попереднього ув'язнення враховується як два дні відбування покарання.

Ковтун і прокуратура подали апеляційні скарги на вирок.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нова Зеландія ввела нові санкції проти РФ

Заступник прем'єра Словаччини вірить, що життя Фіцо більше не перебуває під загрозою

Португалія візьме участь у Саміті миру в Швейцарії

Окупанти за добу завдали 2 ракетних і 48 авіаударів по Україні - Генштаб ЗСУ

За добу відбулося 140 бойових зіткнень, втрати окупантів склали близько 890 осіб - Генштаб ЗСУ

Українські війська продовжують виконувати оборонні та стабілізаційні заходи у Вовчанську, ворог зазнав значних втрат - Генштаб ЗСУ

Унаслідок обстрілу Степногірська Запорізької області постраждали 3 людини - голова ОВА

Нам потрібна максимальна присутність на Саміті миру лідерів Заходу й Глобального Півдня - зустріч Єрмака з президентами Євроради та Єврокомісії

Війська РФ за минулий день здійснили 37 обстрілів 10 громад Сумської області, одна людина загинула, одна поранена

Блінкен не виключає можливості зустрічі Зеленського і Байдена протягом наступних тижнів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА