21:19 12.11.2019

Законопроект про вдосконалення перегляду судових рішень в апеляції і касації потрібно доопрацювати

2 хв читати
Законопроект про вдосконалення перегляду судових рішень в апеляції і касації потрібно доопрацювати

Законопроект про вдосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку (№2314) потрібно доопрацювати, вважають в Асоціації правників України (АПУ).

Згідно зі зверненням комітету АПУ з процесуального права в комітет Верховної Ради з питань правової політики, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна", юристи вважають, що у відповідному законопроекті "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України щодо удосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку" необхідно врахувати кілька моментів.

На думку членів АПУ, необхідно доопрацювати, зокрема, пропозиції про зміну порядку вирішення заявленого відводу та самовідводу, про виключення деяких видів забезпечення позову, відмовившись від встановлення вичерпного переліку заходів забезпечення позову та залишивши суду можливість застосувати заходи забезпечення, які є ефективними в конкретній суперечці.

Крім того, в АПУ підкреслюють, що "забезпечення позову - це превентивний механізм контролю судової влади".

"Процесуальні кодекси не повинні обмежувати контрольну функцію судової влади. В такому випадку існує ризик порушення балансу і узурпації влади", - заявляє асоціація.

Крім того, АПУ пропонує, як при розподілі суперечок на категорії, так і при застосуванні касаційних фільтрів застосовувати поняття "майновий інтерес позивача за результатами вирішення спору".

"Визначення категорії справи в залежності від поняття "майновий інтерес позивача за результатами вирішення спору", а не "ціна позову" є більш вдалим і виключає проблему різного тлумачення. Тому пропонується при поділі суперечок на категорії і при застосуванні касаційних фільтрів застосовувати поняття "майновий інтерес позивача за результатами вирішення спору", - підкреслюють в АПУ.

Як повідомлялося, у Верховній Раді зареєстрований проект закону про внесення змін до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та Кодексу адміністративного судочинства щодо удосконалення перегляду судових рішень в апеляційному та касаційному порядку.

Ініціатором законопроекту №2314 від 25 жовтня виступив президент України Володимир Зеленський.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поліція в Тбілісі застосувала проти демонстрантів водомети і перцевий спрей після спроб зламати ворота будівлі парламенту

До 13 людей зросла кількість постраждалих у результаті обстрілу Золочева

США розширили санкційні списки проти РФ, додали авіакомпанію "Победа", низку підприємств

Словаччина надала тимчасовий захист соратнику Медведчука, який відповідав за проросійську пропаганду в Європі

Зеленський звільнив Вітюка з посади керівника департаменту кібербезпеки СБУ

Україна готує сім нових безпекових документів

Міноборони України розпочало розробку моделі Системи інтегрованої оборони

В Очеретиному залишаються 198 мирних громадян, у м. Часів Яр - 682 людини

Ознак формування наступальних угруповань або різких змін у кількості сил ворога в Криму не спостерігається - Плетенчук

Франція передала Україні 13 автомобілів для мобільних груп поліції з протидії насильству

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА