19:03 18.10.2019

Адвокат очікує, що суд у п'ятницю обиратиме запобіжний захід Гладковському

3 хв читати
Адвокат очікує, що суд у п'ятницю обиратиме запобіжний захід Гладковському

Адвокат колишнього заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО), президента корпорації "Богдан" Олега Гладковського Руслан Волинець припускає, що сьогодні ввечері відбудеться судове засідання щодо обрання запобіжного заходу його підзахисному, а також буде розглянуто скаргу про незаконне затримання.

"Нам сьогодні було оголошено підозру. Пана Гладковського було допитано як підозрюваного. Допит тривав майже чотири години. Фабула справи така, як була в засобах масової інформації, йдеться про два факти: купівля автомобілів МАЗ і декларування", - заявив адвокат у п'ятницю.

За його словами, найімовірніше сьогодні відбудеться судове засідання щодо обрання запобіжного заходу Гладковському.

"Можливо, сьогодні буде навіть два засідання, можливо, все розглядатиметься в одному засіданні: і наша скарга на затримання Гладковського, і сьогоднішнє клопотання слідчих органів про обрання запобіжного заходу", - повідомив Волинець.

Адвокат повідомив, що захист Гладковського подав скаргу до Вищого антикорупційного суду через незаконне затримання його підзахисного детективами Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

"Сьогодні було подано до ВАКС заяву-скаргу на незаконне, на наш погляд, вчорашнє затримання. (...) Учора нас затримали як особу, підозрювану в скоєнні злочину, а підозру оголосили лише сьогодні", - зазначив він.

Адвокат також поінформував, що Гладковський продовжує голодовку, яку оголосив увечері 17 жовтня.

Як повідомлялося з посиланням на прес-службу НАБУ, Гладковський затримали 17 жовтня в аеропорту "Бориспіль" "за підозрою в зловживанні службовим становищем".

Раніше джерело в правоохоронних органах повідомляло агентству, що голову корпорації "Богдан" було затримано "під час спроби покинути територію України", проте в корпорації повідомили, що він мав вилетіти на відкриття виставки Bus world 2019 до Брюсселя, куди його офіційно запросили організатори, і не мав наміру виїжджати з України.

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка раніше повідомив, що підозра складатиметься з кількох епізодів: завідомо неправдиве декларування відомостей (порушення антикорупційного законодавства) та порушення законодавства під час тендерних закупівель, використання службового становища.

18 жовтня Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомила, що Гладковському повідомлено про підозру в зловживанні службовим становищем та декларуванні недостовірних відомостей.

Так, детективи НАБУ повідомили про підозру колишньому посадовцю у вчиненні злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364 та ст. 366-1 Кримінального кодексу України.

Встановлено, що Гладковський використовував надану йому владу і службове становище всупереч інтересам служби для отримання неправомірної вигоди ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс", в якій він є кінцевим власником. Він забезпечив включення до державного оборонного замовлення та подальшу закупівлю за рахунок державного бюджету вантажних автомобілів підвищеної прохідності МАЗ 6317 (Богдан 6317) за завищеними цінами у дочірнього підприємства "Автоскладальний завод №2", який входить до складу ПАТ "Автомобільна компанія "Богдан Моторс".

У результаті державі було завдано збитків на суму понад 10,62 млн грн.

Крім того, встановлено, що колишній чиновник не задекларував доходи дружини, отримані нею від здачі в оренду елітної нерухомості у центрі столиці, - $54 тис. (за 2016 рік), $63 тис. (За 2017 рік) і $47,5 тис. (за 2018 рік).

Пізніше адвокат Гладковського повідомив, що подав до суду через незаконне затримання його підзахисного детективами НАБУ. Про це йдеться в скарзі, поданій адвокатом затриманого до Шевченківського районного суду.

Як раніше заявляв захисник Гладковського, його підзахисний системно співпрацював зі слідством і не давав підстав для застосування цієї норми. Він з'являвся на допити, надавав необхідну слідчим інформацію, а також після звільнення з держслужби понад десять разів виїжджав за кордон і повертався в Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ГУР: Окупанти запускають дрони-камікадзе над ядерними реакторами Запорізької АЕС

За добу на Харківщині загинули чотири мирні жителі у результаті ворожих обстрілів

Чотири громади Сумщини обстріляли окупанти вранці

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Унаслідок ворожого обстрілу Гірника на Донеччині загинули двоє цивільних і поранені шестеро

"Нова пошта" компенсує клієнтам пошкоджені російською балістикою в Одесі 900 посилок - співвласник

"Нова пошта" підтвердила обстріл російською балістикою одного зі своїх відділень в Одесі - заява

Окупанти за добу завдали 368 ударів по восьми населених пунктах Запорізької області

Кондратюк запропонувала парламентаріям Азербайджану приєднатися до Міжнародної коаліції за повернення українських дітей, депортованих РФ

Черговий обстріл Одеси ще раз доводить важливість постачання Україні систем ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА