20:14 06.10.2019

МВС Іраку повідомило про загибель 104 людей під час протестів

2 хв читати
МВС Іраку повідомило про загибель 104 людей під час протестів

За тиждень антиурядових виступів в Іраку жертвами заворушень стали 104 людини, понад 6 тис. отримали поранення, повідомляє агентство Reuters з посиланням на дані, які навів прес-секретар МВС Іраку генерал-майор Саад Маан.

За словами останнього, бунтівники підпалили 51 будівлю та вісім відділень політичних партій. Як зазначив Маан, серед співробітників правоохоронних органів також є втрати - загинули вісім силовиків.

Представник МВС спростував заяви про те, що в ході заворушень влада відкривала вогонь на поразку. Також він заявив, що поліція і спецслужби не мають жодного стосунку до нападів на багдадські редакції місцевих і міжнародних ЗМІ.

Заворушення в Багдаді та інших містах Іраку почалися з демонстрацій з економічними вимогами, повідомляє Guardian. Люди скаржилися на нездатність влади вирішити проблему безробіття і корупцію на місцях. Однак за тиждень акції протесту переросли в погроми, а економічні гасла змінили вимоги відставки уряду. Влада стала застосовувати проти демонстрантів сльозогінний газ, проте це тільки розлютило присутніх. Як зазначає Guardian, деякі з них заявили, що не бояться куль поліцейських, тому що готові загинути як мученики.

Влада спочатку заявляла, що йдеться про провокації, а десятки загиблих від куль пояснювали невідомими снайперами на дахах. Однак виявити тих, хто стріляв, вони не змогли. Людей на вулицях підтримали і деякі депутати парламенту. Так, на їх бік встали представники блоку колишнього шиїтського польового командира Муктади Ас-Садра, який вимагав відставки чинного уряду.

Прем'єр-міністр Іраку Адель Абдул Махді, реагуючи на те, що трапилося, в суботу запропонував план реформ, який складається з 17 пунктів. Серед них надання субсидій на придбання житла для знедолених, допомога для безробітних, знижки на оренду житла для непрацевлаштованої молоді.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На полях Азійського саміту Зеленський обговорив із міністром оборони США посилення української ППО та коаліцію F-16

У Миколаївській області вночі збито 11 "шахедів", через падіння уламків горіли склади промпідприємства

Війська РФ протягом доби завдали понад 380 ударів по Запорізькій області

Силами ППО вночі знищено 24 із 25 "шахедів", які атакували Україну

Війна з Китаєм не є неминучою, незважаючи на зростаючу напруженість в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні - глава Пентагону

Україна має підтвердження 106 країн про участь у Саміті миру

У Чорному морі перебувають три кораблі РФ, зокрема один носій "Калібрів"

Міністр оборони Китаю заявляє про відсутність поставок зброї Росії

Сили оборони за добу ліквідували 1080 окупантів

Китайський безекіпажний космічний корабель приземлився на зворотному боці Місяця для історичної місії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА