08:12 01.10.2019

Кабмін має намір ввести ієрархію поводження з відходами та збільшити в 5 разів частку перероблених побутових відходів

2 хв читати
Кабмін має намір ввести ієрархію поводження з відходами та збільшити в 5 разів частку перероблених побутових відходів

Кабінет міністрів України планує підготувати пакет законів для введення ієрархії операцій поводження з відходами, розширеної відповідальності виробника і принципу "забруднювач платить" на основі регламентуючих директив ЄС в рамках боротьби з проблемою накопичення сміття.

Згідно з програмою Кабміну, опублікованою на сайті Верховної Ради в понеділок, Мінекоенерго і уряд планують підготувати пакет законів для введення ієрархії операцій поводження з відходами, яка передбачає використання вторинних матеріалів як сировини.

Ще однією ініціативою уряду є введення розширеної відповідальності виробника, відповідно до якої він бере на себе відповідальність за утилізацію продуктів, що виробляються, а також принципу "забруднювач платить", який передбачає, що підприємства, які здійснюють негативний вплив на навколишнє середовище, повинні нести витрати зі здійснення заходів для компенсації екологічного збитку.

Окремо зазначено, що Кабмін планує ввести відповідальність виробника за утилізацію відпрацьованих акумуляторів і батарей, відходів електричного та електронного обладнання.

"Визначимо також перелік відходів, перелік найкращих доступних технологій операцій поводження з відходами, введемо систему ефективних екологічних податків, які стимулюватимуть запобіганню утворенню відходів і зроблять поховання максимально економічно невигідними", - наголошується в документі.

Згідно з програмою, Кабмін має намір створити електронну систему здійснення дозвільних процедур у сфері поводження з відходами. Згідно з планами уряду, вона забезпечить видачу дозволів для здійснення операцій поводження з відходами, надання декларацій про відходи, зберігання звітності від суб'єктів господарювання та інформаційно-реєстраційних документів у цій сфері.

"Наповнимо реєстр незаконних звалищ і полігонів, структуруємо порушення на відповідних об'єктах, істотно збільшимо екологічний податок на захоронення відходів, що сприятиме іншим способам поводження з відходами, зокрема повторному використанню, переробці, утилізації, і направимо його на фінансування рекультивації екологічно небезпечних звалищ", - йдеться в документі.

Крім цього, уряд планує посилити відповідальність за несанкціоноване поводження з відходами.

Показниками ефективності в документі визначили зростання кількості українців, які розділяють сміття, збільшення повторного використання і переробки відходів, зниження поховання відходів на 30% (зокрема побутових - на 50%) і зростання утилізації відходів разом з виробництвом енергії до 2 млн тонн (побутових - до 1 млн тонн).

У частині Мінтериторій програма містить цілі збільшення частки перероблених побутових відходів з 3% до 15% і розширення до 90% кількості населених пунктів, в яких процес роздільного збору та переробки побутових відходів здійснюється за участі "розширеної відповідальності виробника товарної продукції в упаковці".

Передбачається на законодавчому рівні забезпечити економічні стимули для залучення інвестицій в інфраструктуру поводження з відходами та забезпечити правові механізми укладання договорів з учасниками ринку, які містять гарантії повернення інвестицій.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА