21:47 24.09.2019

Frontier VR Art Festival: як українські художники створюють віртуальну реальність в містах

2 хв читати

20 вересня в Києві стартував перший в Україні фестиваль, щопоєднав мистецтво йдоповнену реальність, Frontier VR Art Festival, і  реалізується за підтримки Українського культурного фонду. Партнер проекту – фонд Андрія Адамовського Adamovskiy Foundation. Організатори: АРТ оптимісти,AcademyofVisualArtsKharkiv(AVA), Конгрес активістів культури.

Ключова тема проекту – «New monuments» як роль сучасного мистецтва в місті. Дослідження взаємодії міста з віртуальною та доповненою реальністю.

Кожен відвідувач події за допомогою VR-шолома може побачити, як та чи інша скульптура могла б виглядати на вулицях знайомого йому Києва. Поринути у віртуальну реальність можна в Центрі сучасного мистецтва М17, який є співорганізатором події.

5 нових скульптур спеціально для Frontier створили Василь Грубляк, Віталій Кохан, Олег Капустяк, Віталій Протосеня та Петро Гронський, які продовжують дослідницьку місію M17 Sculpture Project (проект створено для розвитку тривимірного мистецтва в Україні).

До створення скульптур також долучилися 23 українських художники: Аліна Костікова, Артем Волокітін, Вартан Маркар’ян, Віталій Кохан, Влас Бєлов, Дарина Фес, Іван Кабаненко, Ілля Новгородов, Костянтин Зоркін, Ксенія Гнилицька, Микита Кадан, Микола Малишко, Олександр Мамон, Олексій Золотарьов, Олексій Яловега, Олена Пронькіна, Павло Блінохватов, Петро Гронський, Роман Мінін, Світлана Житня, Сергій Ніжинський, Діана Факш іКатеринаШиман. 

Роботи демонструють взаємодію арт-об’єктів в цифровому середовищі з міським простором. «Мета фестивалю – розкрити потенціал мистецтва в поєднанні з новими технологіями», – каже куратор проекту Катерина Рай.

Як зазначила директор М17 Наталія Шпитковська:«Підтримуючи такий проект, як Frontier, ми надаємо художникам можливість оволодіти новими інструментами для самовираження, а глядачам – можливість унікального досвіду». 

Фестиваль став першою подією в рамках проекту Frontierцього року.

«Нові технології дають поштовх мистецтву. Як і мистецтво дає імпульс технологіям. Це взаємопов’язаний процес. Подію вже відвідали понад 1500 осіб. Високий інтерес публіки – найкраще підтвердження актуальності й важливості події », – констатує бізнесмен і меценат Андрій Адамовський.

Мета AdamovskiyFoundation– розвиток сучасного мистецтва в Україні. M17SculptureProjectпослідовно розвиває скульптуру, інсталяцію, ленд-арт та медіа-інсталяцію. Мета проекту – показати суспільству ймістамУкраїни, як завдяки скульптурі (таіншим видам тривимірного мистецтва) можна поліпшити йтрансформувати вигляд просторудовкола нас, зробити міста більш привабливими для туристів.

Побачити на власні очі симбіоз віртуальної реальності й мистецтва можна до 17 листопада в Центрі сучасного мистецтва М17. Вхід – 100 грн.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА