06:51 17.09.2019

Позачергові вибори мера Києва і Київради пропонується призначити на 8 грудня

2 хв читати
Позачергові вибори мера Києва і Київради пропонується призначити на 8 грудня

Позачергові вибори Київського міського голови і депутатів Київської міської ради пропонується призначити на 8 грудня 2019 року.

Це передбачено в заключних і перехідних положеннях законопроекту № 2143 про внесення змін до закону "Про столицю України - місто-герой Київ", який 13 вересня зареєструвала в парламенті група народних депутатів від "Слуги народу".

Як повідомлялося, даний законопроект пропонує законодавчо закріпити функціонування районних рад в Києві, скоротити максимальну кількість депутатів місцевих рад до 84 людей і уповноважити голову Київської міської адміністрації опротестовувати акти місцевого самоврядування столиці.

Відповідно до нинішньої редакції закону, систему адміністративно-територіального устрою Києва складають райони в місті. У новій редакції ця норма буде передбачати, що на території Києва створюються райони, вони стануть адміністративно-територіальними одиницями, які увійдуть в систему адміністративно-територіального устрою України.

Перелік районів Києва затверджуватиме Верховна Рада за поданням Кабінету міністрів України на підставі пропозиції Київської міської ради. Їх кордони затверджуватиме Кабмін за пропозиціями Київради, узгодженими з райрадами.

У законі про столицю пропонують закріпити, що виконавчу владу в Києві здійснює Київська міська адміністрація, яка здійснює контрольно-наглядові та координаційні функції і виконує повноваження відповідно до закону про місцеві державні адміністрації і іншими законами. Пропонують також зазначити, що особливістю здійснення місцевого самоврядування в Києві є розподіл повноважень між Київською міською радою та районними радами.

Прописані сфери компетенції районів Києва і Київської міської ради, повноваження глави районної ради та голови виконавчого комітету районної ради. Главу райради обиратимуть депутати. Вони ж зможуть достроково припиняти його повноваження. Районні депутати обиратимуть також главу районного виконкому.

Главу КМДА призначатиме і звільнятиме президент України за поданням Кабінету міністрів. Серед додаткових повноважень голови КМДА - участь в засіданнях Кабміну з правом дорадчого голосу в питаннях, щодо Києва; згоду на призначення і звільнення керівників розташованих в Києві державних підприємств і територіальних органів міністерств; узгодження питань створення, реорганізації, ліквідації підприємств або організацій загальнодержавного значення і державної форми власності.

Глава КМДА матиме право опротестовувати акти органів та посадових осіб місцевого самоврядування Києва та районів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У США перша група українських пілотів завершила навчання на винищувачах F-16 - ЗМІ

Керівництво ЄС підтримує пропозицію лідерів Польщі та Греції створити "спільний щит ППО"

Китайські винищувачі під час навчань у Тайванській протоці завдали імітаційних ударів по "військових об'єктах"

Окупанти за день обстріляли вісім громад Сумської області, зафіксовано понад 100 вибухів

Окупанти завдали два удари по Харкову, пошкоджено нежитлові приміщення та житлові будинки

Єрмак під час саміту UNITED24: Україні не потрібен будь-який мир, нам потрібен справедливий мир

Від початку доби було 88 бойових зіткнень, на Покровському напрямку ворог атакував 22 рази за підтримки авіації

Окупанти за добу випустили по Україні 13 ракет і завдали 37 авіаударів із застосуванням 47 КАБів

НБУ планує обмежити Р2Р перекази на час війни 30-ма операціями до 100 тис. грн на місяць

Потрібно більше зусиль і рішучості світових лідерів, щоб російський терор нарешті програв - Зеленський

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА