16:01 28.08.2019

Список держзакупівель літератури поповнила книжка ЛакіБукс про сміття

3 хв читати

Експертна рада Українського інституту книги обрала 577 книжок, що вже найближчим часом мають поповнити фонди усіх бібліотек країни. До списку, також, увійшла “Книжка про сміття” Галини Ткачук та вісьмох київських школярів, яка вийшла у проекті ЛакіБукс та Видавництві Старого Лева. Про це розповів ініціатор проекту ЛакіБукс та співзасновник компанії Lucky Labs Рустам Гільфанов.

“Нам приємно, що експерти вже вдруге обирають наші книжки для поповнення бібліотек. Коли ми створювали ЛакіБукс, то помітили дефіцит сучасної науково-популярної літератури для підлітків українською. Протягом двох років ми намагаємося сприяти тому, щоб ситуація змінилася”, - коментує Гільфанов вибір експертів. 

Загалом у конкурсі приймали участь 2779 видань. Про те, як проходив відбір, після “тижня, проведеного за комп'ютером із короткими перервами на основну роботу” ділиться член експертної ради, телеведучий Олексій Ананов:

“Мої суб'єктивні критерії відбору - книжки мають якось змінити нас – навчити, виховати, зробити громаду і суспільство кращими, динамічнішими, а також просто стимулювати людей у часи повсюдного інтернету таки прийти у бібліотеку. Я у першу чергу віддавав перевагу дитячій літературі, науково-популярним виданням, енциклопедії, книгам із економіки та психології”.

Експертна рада складається з науковців, літературознавців, координаторів культурних проектів, керівників бібліотек, освітян та журналістів – загалом 50 авторитетних фахівців. Деякі члени експертної ради беруть участь у відборі книжок вже вдруге. Ось що журналіст, ведучий "Свободи слова" на ICTV Вадим Карп'як каже про різницю між списками 2018 та 2019 років:

“У 2018 бібліотеки скаржились, що було закуплено мало дитячої літератури, тож ми намагались розширити її присутність у списку за можливості. Також я звернув увагу, що серед запропонованого нам стало більше нонфікшну. Якісного, цікавого нонфікшну, який я б і сам залюбки читав. Ще років 5 тому я був у курсі майже всього, що виходило на українському ринку. А зараз із подивом виявляю новинки цікавої мені тематики, що пройшли повз мене. Як на мене, важливо під час відбору вимикати свій читацький снобізм. Я намагаюсь не спиратись на власний смак, а підходити до питання експертно і враховувати запит аудиторії. Тому додаю у список те, що не читаю сам, але вважаю, що це буде затребуване. Експертна рада не виховний орган, аби виховувати смаки читачів, вона має їх задовільняти”.

Для покращення системи Вадим Карп'як пропонує збільшити частоту закупівель. Зараз відбір та поставка книжок відбувається раз на рік. Та експерт вважає, що це можна було б робити принаймні двічі на рік, а в ідеалі - кожен квартал. Це могло б відобразитися на популярності бібліотек у читачів, адже новинки видань, які не потрібно буде чекати майже рік, привертали б більше уваги та збільшували аудиторію.

Минулого року до списку державних закупівель потрапили три книги проекту ЛакіБукс: «#Щотакематематика» Кузька Кузякіна, «Тесла та машина на космічній енергії» Луки Новеллі, «Коротка історія технологій, або Як зрозуміти свій ґаджет» Андрія Тужикова.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА