12:54 15.08.2019

Підозрюваного у справі Гандзюк Левіна затримали в країні ЄС і відпустили після допиту, оскільки СБУ не направила запит на екстрадицію - адвокат

2 хв читати
Підозрюваного у справі Гандзюк Левіна затримали в країні ЄС і відпустили після допиту, оскільки СБУ не направила запит на екстрадицію - адвокат

 Підозрюваного в участі в підготовці нападу на херсонську активістку Катерину Гандзюк Олексія Левіна (Москаленка) затримали в одній із країн Європейського Союзу й після допиту відпустили, оскільки Служба безпеки України відмовилася подавати документи на його екстрадицію, повідомив адвокат Андрій Мурашкін.

"Минулого тижня сталося те, чого так довго вимагали активісти групи "Хто замовив Катю Гандзюк": Олексія Левіна затримала поліція однієї з країн ЄС у рамках договору про надання правової допомоги з Україною. Відразу після затримання Левіна генеральний прокурор Луценко (генеральний прокурор України Юрій Луценко - ІФ) заявив про те, що до кінця тижня Мангеру (голова Херсонської облради Владислав Мангер - ІФ) буде висунуто обвинувачення, і справу передадуть до суду", - написав Мурашкін на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

За його словами, Левін після затримання заявив про політичне переслідування в Україні й попросив надати йому статус біженця.

"Левіна допитали і, згідно з практикою країни, в якій його затримали, невідкладно направили для проходження поліграфа. І поліграф підтвердив, що все сказане Левіним є чистою правдою, ніякого стосунку до нападу на Катерину він не має. Після чого європейські правоохоронці дозволили своїм українським колегам провести бесіду з підозрюваним Левіним і запропонували подати запит на його екстрадицію. Однак, поговоривши з Левіним, українське СБУ повідомило, що не подаватиме документів на його екстрадицію - без пояснення причин. У результаті сторона, яка затримала Левіна, була змушена відпустити Олексія на волю", - розповів адвокат.

Він також зазначив, що, за інформацією джерел в СБУ, Луценко вимагає негайно передати матеріали щодо Мангера до суду, тоді як "його підлеглі всіляко намагаються відтягнути цей момент до його звільнення, чудово усвідомлюючи перспективи цієї справи в суді й не бажаючи влазити в цю брудну історію".

"Сам Юрій Віталійович чомусь обвинувальний акт підписувати відмовляється, хоча і є керівником групи прокурорів у справі Гандзюк. Що планує робити СБУ далі - наразі незрозуміло", - додав Мурашкін.

Раніше цього дня в опублікованому інтерв'ю інтернет-виданню "Цензор.нет" генпрокурор Луценко заявив, що в СБУ приховували матеріали допитів, які могли розширити коло причетних до вбивства Гандзюк.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА