21:21 05.08.2019

Британія не має наміру відновлювати переговори щодо угоди з Brexit, і швидше за все, покине ЄС без угоди

2 хв читати
Британія не має наміру відновлювати переговори щодо угоди з Brexit, і швидше за все, покине ЄС без угоди

В уряді британського прем'єра Бориса Джонсона немає планів відновлення переговорів щодо угоди з ЄС про Brexit, і Лондон дотримується лінії на "жорсткий" Brexit - вихід без угоди з Брюсселем, повідомляє британська газета The Guardian з посиланням на неназваного високопоставленого дипломата ЄС.

За даними співрозмовника видання, така інформація була доведена до відома європейських дипломатів після недавньої зустрічі радника британського прем'єра з відносин з ЄС Девіда Фроста з офіційними особами в Брюсселі.

"Було ясно, що у Сполученого Королівства альтернативного плану немає. Жодних намірів вести переговори, що вимагало б плану. (Brexit - ІФ) Без угоди наразі здається ключовим сценарієм для уряду Сполученого Королівства", - заявило джерело The Guardian.

При цьому, зазначає газета, також не прозвучало жодних пропозицій з приводу "страхувального плану" ("бекстоп") з ірландського кордону, який активно критикують в Лондоні.

"Навіть якщо ЄС відмовився б щодо "бекстоп", то альтернативи (йому - ІФ) немає", - зазначило джерело.

Раніше новий прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон заявляв, що угода з Брюсселем, досягнута його попередницею Терезою Мей, нежиттєздатна. Зі свого боку, глава МЗС королівства Домінік Рааб вказував, що Лондон прискорює підготовку до виходу Великої Британії з ЄС за "жорстким" сценарієм.

"Страхувальний план" або "бекстоп" є однією з ключових частин угоди Британії з ЄС і входить до тієї частини домовленостей, до переговорів щодо яких ЄС повертатися відмовлявся. План стосується кордону між республікою Ірландія і Північною Ірландією, і він має забезпечувати "прозорість" кордону між цими суб'єктами, що є важливим економічним і політичним питанням, як для ЄС, так і для Великої Британії.

"Бекстоп" передбачає, що Велика Британія залишиться в загальному з ЄС митному союзі доти, поки не буде досягнуто нової торговельної угоди між Лондоном і Брюсселем. У разі "бекстопа" Північна Ірландія залишається частиною внутрішнього європейського ринку, що дозволить уникнути встановлення жорсткого кордону між Північною Ірландією та Ірландією.

"Страхувальний план", згідно з угодою, може бути застосований, якщо Лондон і Брюссель не зможуть домовитися про інші способи збереження вільних кордонів між Ірландією і Північною Ірландією.

Багато політиків у Великій Британії виступають проти цього плану, так як вважають, що він значною мірою перешкодить економічній і політичній незалежності Британії від ЄС. Борис Джонсон теж наголошував на необхідності скасування "страхувального плану".

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мирний житель загинув, ще двоє постраждали внаслідок обстрілів Вовчанської громади

У столичному Музеї Ханенків відкрилася виставка картин художників Гаазької школи кінця XIX - початку ХХ століття

Фахівці "Запоріжсталі" відновили кілька потужних вантажівок для ЗСУ

У Нікопольському районі внаслідок обстрілів є руйнування інфраструктурних об'єктів, зокрема енергетичних - ОВА

Унаслідок обстрілу Корабельного району Херсона постраждала ще одна людина - ОВА

Зеленський ветував закон про звільнення за неінформування про родичів у РФ і в окупації

У Вовчанську окупанти насильно утримують місцевих жителів, використовуючи їх, як живий щит, - поліція

Київ і Варшава мають разом знайти спосіб протидіяти атакам РФ на газову інфраструктуру на заході України - Зеленський

В ООН засудили російські обстріли Херсона й Харківщини: мирні жителі не повинні бути мішенню

Один з постраждалих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанської громади у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА