16:21 25.07.2019

СБУ та прокуратура виявили незаконний збут лісоматеріалів чиновниками Лазещинського лісництва в Закарпатській області

2 хв читати
СБУ та прокуратура виявили незаконний збут лісоматеріалів чиновниками Лазещинського лісництва в Закарпатській області

Співробітники Служби безпеки України під процесуальним керівництвом прокуратури Закарпатської області блокували незаконну реалізацію лісоматеріалів посадовими особами лісової охорони Лазещинського лісництва держпідприємства "Ясінянське ЛМГ".

Як повідомляє в четвер прес-служба СБУ, на виконання указу президента України про заходи щодо збереження лісів оперативники СБУ встановили, що службовці декількох структурних підрозділів підприємства здійснюють несанкціоновану заготівлю і збут лісоматеріалів в особливо великих розмірах.

Неврахований ліс зловмисники реалізовували місцевим деревопереробним господарствам.

"Під час санкціонованих слідчих дій на територіях державних підприємств правоохоронці виявили велику кількість круглого лісу та пиломатеріалів без документів про їх походження, а також необліковані засоби деревообробки", - йдеться в повідомленні.

Крім того, виявлено численні факти порушення трудового законодавства, зокрема відсутність на окремих підприємствах дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та використання праці неоформлених працівників.

"За попередньою інформацією внаслідок таких зловживань посадовці лісництва отримали понад 300 тисяч гривень "прибутку". Профільні експерти оцінюють масштаби екологічної шкоди", - зазначено в повідомленні.

Зараз одному з організаторів протиправної схеми оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч.4 ст.191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем).

Перевіряється інформація про можливе контрабандне переміщення незаконно заготовленої деревини за кордон.

Як повідомлялося, 9 липня 2019 року президент України Володимир Зеленський підписав указ про деякі заходи щодо збереження лісів і раціонального використання лісових ресурсів, в якому доручив Кабінету Міністрів до 1 листопада 2019 року ввести обов'язковий електронний облік деревини, а також розробити і внести до парламенту законопроект про порядок реалізації деревини на конкурсних засадах.

Також Кабміну наказано встановити порядок проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних необроблених лісоматеріалів, а також контролю над перевищенням обсягу внутрішнього споживання таких матеріалів, який передбачено ст. 4 закону України "Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів", зокрема шляхом введення електронного обліку деревини.

Кабмін має забезпечити доступ до інформації про обіг деревини у форматі відкритих даних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА