08:47 14.06.2019

Країни-члени ІМО закликали Росію виконати рішення морського трибуналу ООН щодо затриманих українських моряків

2 хв читати
Країни-члени ІМО закликали Росію виконати рішення морського трибуналу ООН щодо затриманих українських моряків

32 країни-члени Міжнародної морської організації закликали Росію в Міжнародній морській організації (ІМО) до негайного виконання наказу Міжнародного трибуналу з морського права у справі силового захоплення українських суден і моряків у районі Керченської протоки, повідомили в посольстві України у Великій Британії.

"13 червня в рамках сесії Комітету з безпеки на морі Міжнародної морської організації в Лондоні країни ЄС, Грузія, Ісландія, Канада і США закликали Росію до негайного виконання наказу Міжнародного трибуналу з морського права і звільнення незаконно захоплених військово-морських кораблів і 24 членів їхніх екіпажів", - йдеться в повідомленні на сторінці посольства у Facebook у четвер.

Українські дипломати також поінформували, що за результатами розгляду документа "Безпека і охорона навігації в північній частині Чорного моря, в Азовському морі та Керченській протоці", внесеного Україною, було ухвалено рішення розширити моніторинг ситуації з безпекою навігації на Азовське море і Керченську протоку.

"Таким чином, Комітет з безпеки на морі ІМО відреагував на незаконні дії РФ і закликав країни-члени і зацікавлені сторони повідомляти організації про будь-які загрози безпеці навігації в північній частині Чорного моря, в Азовському морі та Керченській протоці, що відтепер стане предметом посиленої уваги з боку зазначеної спеціалізованої установи ООН", - йдеться в повідомленні.

Російські силовики 25 листопада 2018 року із застосуванням зброї затримали в районі Керченської протоки український буксир "Яни Капу" і малі броньовані артилерійські катери "Бердянськ" та "Нікополь", що йшли з Одеси до Маріуполя. Судна конвоювали в Керч.

Наразі 24 українцям, що перебували на суднах, серед яких двоє співробітників СБУ, пред'явлено обвинувачення в "незаконному перетині кордону, вчиненому групою осіб за попередньою змовою, або організованою групою, або із застосуванням насильства чи погрози його застосування" (ч. 3 ст. 322 КК РФ). Покарання за цією статтею передбачає до шести років ув'язнення. Наприкінці листопада українців перевезли до Москви.

У травні Міжнародний трибунал ООН з морського права ухвалив рішення за скаргою України, яка 16 квітня 2019 року звернулася щодо заходів стосовно Росії з вимогою звільнити українських моряків і судна, затримані в районі Керченської протоки в листопаді 2018 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА