07:28 12.05.2019

Київрада має намір просити парламент врегулювати функціонування української мови жестів

2 хв читати
Київрада має намір просити парламент врегулювати функціонування української мови жестів

На засіданні постійної комісії Київської міської ради з питань місцевого самоврядування, регіональних та міжнародних зв'язків депутати підтримали проект рішення про звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Міністерства культури України про необхідність врегулювання питання функціонування української мови жестів.

Зокрема, депутати Київради пропонують парламенту якомога швидше прийняти Закон України "Про українську жестову мову", що підвищить її статус як повноцінного засобу спілкування. Депутати наголосили, що сьогодні чинним законодавством не визначено основні принципи функціонування української мови жестів. Також залишаються незакріпленими необхідні умови, які дозволять особам, які використовують жестову мову, поряд з іншими реалізовувати всі свої права.

"Жестовою мовою користуються багато людей в Україні. І хоча на телебаченні або, наприклад, у деяких компаніях є спроби адаптувати свої ефіри і послуги для людей з такими потребами, але цього недостатньо, щоб вони могли брати повноцінну участь у культурному, політичному або громадському житті . Отже - це конституційне право їм має забезпечити закон про українську жестову мову, яка б розвивала її на рівні інших мов", - зазначає ініціатор проекту рішення, депутат Київради Вадим Сторожук.

За його словами, належне функціонування в Україні мови жестів дозволить затвердити культурну самобутність осіб, які її використовують.

Проект рішення повинна також розглянути постійна комісії Київради з питань культури, туризму та інформаційної політики.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА