07:34 03.05.2019

До МКС після усунення проблем з її електропостачанням має вирушити вантажний корабель Cargo Dragon

2 хв читати
До МКС після усунення проблем з її електропостачанням має вирушити вантажний корабель Cargo Dragon

Вантажний космічний корабель Cargo Dragon приватної американської компанії SpaceX, як очікується, в п'ятницю відправиться до Міжнародної космічної станції (МКС) слідом за відновленням на ній роботи системи електропостачання, повідомило Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (NASA).

17-й за рахунком запуск даної "вантажівки" до МКС у рамках комерційного контракту між NASA і компанією SpaceX запланований на 3:11 за східно-американським часом. Він буде здійснений з 40-го пускового комплексу на космодромі на мисі Канаверал (штат Флорида) за допомогою ракети-носія Falcon 9, яка також належить SpaceX. Космічний корабель повинен доставити на МКС близько 2,5 тонн продовольства, а також обладнання і матеріалів для проведення десятків наукових експериментів екіпажем станції.

Американське космічне агентство повідомило, що 2 травня наземні служби в центрі управління польотами в Х'юстоні за допомогою дистанційної руки-маніпулятора МКС провели успішну операцію з заміни електричного розподільного щита MBSU, що вийшов з ладу, на запасний агрегат.

Блок, що вийшов з ладу 29 квітня, на 25% знизив подачу електроенергії системам станції. Це вже другий вихід з ладу аналогічного блоку, заміна якого в минулому потребувала виходу американських астронавтів у відкритий космос.

NASA зазначає, що після заміни блоку MBSU перевірка показала штатну роботу системи електропостачання МКС за номінальними параметрами, а також можливість додаткових потужностей, необхідних для проведення майбутнього захоплення рукою-маніпулятором Canadarm-2 "вантажівки" і наступного її стикування зі станцією.

Як повідомлялося, раніше NASA попросило SpaceX перенести намічений на 1 травня запуск 17-ї комерційної місії з доставки вантажів на МКС у зв'язку з виявленою 29 квітня екіпажем МКС проблемою в комутаційному блоці, який розподіляє енергію на два з восьми каналів електроживлення станції. Через ці канали на всі системи станції надходить електроенергія, що виробляється сонячними батареями станції.

При цьому підкреслювалося, що "безпосередньої загрози екіпажу і станції немає".

Запуск американської "вантажівки", яка повинна була відбутися ще 25 квітня, вже тричі переносився. Американське космічне агентство зазначало, що корабель Dragon і ракета-носій Falcon 9 були готові і до більш раннього запуску, а його перенесення було викликане вибором найбільш прийнятної дати як для NASA, так і для компанії SpaceX "у зв'язку з обмеженими можливостями МКС і орбітальної механіки".

Як повідомлялося, 19 квітня з МКС успішно зістикувався виведений на орбіту Землі американський вантажний космічний корабель Cygnus. Він доставив на МКС близько 3,5 тонн вантажу, зокрема продовольство, а також обладнання та матеріали для проведення десятків наукових досліджень.

Нині екіпаж МКС складається з американських астронавтів Енн Макклейн, Христини Кох і Ніка Хейга, російських космонавтів Олега Кононенка і Олексія Овчініна і канадського астронавта Давида Сен-Жака.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА