06:59 17.04.2019

У Зеленського прояснили: спочатку хочуть проаналізувати діяльність керівництва НБУ, і тільки потім визначатися з можливими кадровими рішеннями

3 хв читати
У Зеленського прояснили: спочатку хочуть проаналізувати діяльність керівництва НБУ, і тільки потім визначатися з можливими кадровими рішеннями

Спікер і експерт із загальнополітичних питань передвиборчого штабу Володимира Зеленського Дмитро Разумков прояснив, що днями він говорив не щодо проведення аудиту Національного банку України, який і так проводиться згідно із законом, а аналізу діяльності керівництва і чиновників НБУ за останні роки, щоб вирішити, чи слід проводити якісь кадрові зміни.

"Там не йшлося про аудит Національного банку, він дійсно відбувається в рамках чинного законодавства, йшлося про те, чи буде Зеленський міняти керівництво цього органу. На що була дана відповідь, що потрібно спочатку провести аналіз і аудит того, що було зроблено чиновниками і тих реформ, які вони втілили в життя", - сказав він в ефірі телеканалу "112. Україна" у вівторок увечері.

На його думку, це варто зробити, тому що моральну відповідальність за керівництво Нацбанку несе президент, який вносить до парламенту подання на призначення його глави.

"І якщо ми з вами вважаємо нормальним, що 100 банків, які виведені з ринку, і це, напевно, багато в чому було правильне рішення, були виведені правильно, що рефінансування, яке було туди відправлене, пропало, що всі ті ресурси, які були на рахунках комерційних підприємств, згоріли, тоді у нас все-таки різні позиції", - підкреслив Д.Разумков.

Він нагадав, що 29 жовтня 2018 року було відкрито справу стосовно екс-глави НБУ Валерії Гонтаревої (тоді повідомлялося, що Солом'янський районний суд Києва зобов'язав Національне антикорупційне бюро відкрити кримінальне провадження проти В.Гонтаревої для перевірки обставин рефінансування ПриватБанку - ІФ).

"Здається, вона не закрита. Це достатня оцінка діями керівництва Нацбанку чи ні? Були також заяви Кулика (заступника глави департаменту міжнародно-правового співробітництва Генеральної прокуратури України Костянтина Кулика - ІФ) і інших", - вказав Д.Разумков.

Представник команди В.Зеленського зазначив, що нинішній глава НБУ Яків Смолій і перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова на той момент були заступниками В.Гонтаревої. "Я думаю, що новий президент матиме право аналізувати ті дії, які здійснювалися цими співробітниками. Але якщо там є порушення законодавства, то президент ні в якому разі не повинен впливати на правоохоронні органи і суд", - підкреслив він.

Як повідомлялося, 13 квітня Д.Разумков заявив про необхідність проведення "аудиту" НБУ, на основі якого можуть бути прийняті кадрові рішення.

"Якщо ми говоримо про Національний банк, спочатку потрібно провести аудит того, що було зроблено, і тих реформ, або які називаються реформами, і зрозуміти, хто за що повинен бути нагороджений або, можливо, не дуже нагороджений", - сказав він під час виступу на Третьому форумі українських лібералів "Люди важливi" в Києві.

Він нагадав, що кандидатуру на пост глави НБУ подає президент. "Тому я думаю, що президент має право оцінювати дії, зокрема, сьогоднішніх керівників цієї структури, і потім на базі цього приймати кадрові рішення", - додав Д.Разумков.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА