11:29 03.04.2019

КС оприлюднив висновок щодо конституційності законопроекту про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську

2 хв читати
КС оприлюднив висновок щодо конституційності законопроекту про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську

Конституційний Суд України (КС) оприлюднив висновок щодо перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.

"Цим висновком Конституційний Суд України визнав законопроект про внесення зміни до статті 133 Конституції України (щодо перейменування Дніпропетровської області)... таким, що відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України", - повідомляє відділ комунікацій КС у середу.

У КС нагадали, що до суду надійшло конституційне звернення Верховної Ради щодо надання висновку щодо відповідності законопроекту про внесення зміни до статті 133 Конституції України (про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську, №9310-1) вимогам статей 157 і 158 Основного закону.

У суді зазначили, що запропонована зміна стосується назви однієї з областей України як одиниці системи адміністративно-територіального устрою України, не передбачає скасування чи обмеження прав і свобод людини і громадянина, не спрямована на ліквідацію незалежності чи на порушення територіальної цілісності України, а отже, відповідає вимогам ч. 1 ст. 157 Конституції України.

КС констатує, що законопроект відповідає і вимогам ч. 2 ст. 157 Основного закону.

Згідно зі ст. 158 Конституції України, законопроект про внесення змін до Конституції України, який Верховна Рада розглядала, і закон не був ухвалений, може бути поданий до Верховної Ради не раніше ніж через рік з дня прийняття рішення щодо цього законопроекту (частина перша). Верховна Рада протягом терміну своїх повноважень не може двічі змінювати ті самі положення Конституції України (частина друга).

У висновку КС зазначено, що Верховна Рада протягом року законопроект не розглядала та протягом терміну своїх повноважень не змінювала положення ч. 2 ст. 133 Конституції України. Тобто законопроект відповідає вимогам статті 158 Конституції України.

"Висновок Конституційного Суду України є обов'язковим, остаточним і таким, що не може бути оскаржено", - наголосили в КС.

Напередодні джерело в КС повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що Конституційний Суд ухвалив позитивний висновок щодо законопроекту про перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.

Як повідомлялося, 7 лютого Верховна Рада направила до Конституційного Суду для отримання висновку депутатський законопроект про внесення змін до ст. 133 Конституції щодо перейменування Дніпропетровської області на Січеславську.

14 лютого це звернення надійшло до КС.

Йдеться про законопроект №9310-1.

Такий документ Верховна Рада може розглянути лише за наявності висновку Конституційного Суду щодо відповідності ініціативи вимогам ст. 157 та ст. 158 Основного закону.

Після отримання висновку КС парламент може попередньо схвалити (прийняти в першому читанні) такий законопроект не менше ніж 226 голосами. Після цього, на наступній черговій сесії, ВР може розглядати його для прийняття в цілому. Для цього знадобиться не менше ніж 300 голосів парламентарів. Така процедура встановлена Конституцією України.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА