08:53 29.03.2019

Британський парламент проголосує за юридично зобов'язуючу частину угоди щодо Brexit

4 хв читати
Британський парламент проголосує за юридично зобов'язуючу частину угоди щодо Brexit

Депутати британської Палати громад проголосують у п'ятницю за юридично зобов'язуючу частину угоди щодо Brexit, укладеної Лондоном з Брюсселем.

У цілому, до угоди з Brexit, яку повинні схвалити британські депутати, входять дві частини: 26-сторінкова декларація про майбутні відносини Великобританії і ЄС разом з 585-сторінковим проектом угоди про вихід Великобританії з ЄС.

Однак на даному етапі на голосування буде винесено юридично зобов'язуючий документ про вихід Великобританії з ЄС, а не політична декларація.

Британський уряд опинився в скрутному становищі після того, як Брюссель зажадав схвалити угоду про вихід з ЄС до 29 березня включно, а спікер палати громад Джон Беркоу відмовився втретє приймати на голосування угоду щодо Brexit в існуючій формі.

У підсумку в четвер британський уряд представив ініціативу, згідно з якою на голосування в парламент піде тільки угода про вихід з ЄС. Таким чином, уряд задовольнив і вимогу Дж.Беркоу про суттєві зміни в документ, який виноситься на голосування, і рішення ЄС, в якому йшлося, що терміни Brexit можуть бути продовжені до 22 травня в разі схвалення в парламенті угоди про вихід з ЄС (згадки політичної декларації в рішенні ЄС немає).

В результаті Дж.Беркоу в четвер заявив, що нова пропозиція уряду відповідає його вимогам і може бути винесена на голосування.

"Попередня ініціатива про голосування охоплювала як угоду про вихід (що юридично зобов'язує - ІФ), так і політичну декларацію. Нинішня ініціатива зачіпає перше, але не друге", - пояснив він, виступаючи в парламенті.

Політична декларація є документом, який не носить юридично обов'язкового характеру, в якому позначені плани відносин ЄС і Великобританії після Brexit.

Угода про вихід Великобританії з ЄС, зі свого боку, є юридично зобов'язуючим документом, в якому позначені умови виходу Великобританії з ЄС. Зокрема туди внесено положення про "страхувальний план" стосовно ірландського кордону, яке викликало значне невдоволення серед британських депутатів.

"Страхувальний план" повинен гарантувати прозорість кордону між Ірландією і Північною Ірландією в тому випадку, якщо сторони не зможуть досягти інших домовленостей, які зберігали вільний кордон. Значна кількість британських депутатів вважає, що такий захід негативно позначиться на Великобританії, прив'язавши її до митних нормативів ЄС.

П'ятниця - останній день, коли британський парламент може проголосувати за Brexit, отримавши від ЄС технічне продовження термінів виходу з ЄС до 22 травня. Якщо депутати угоди не підтримають, то дата Brexit зсувається на 12 квітня: до цієї дати уряд має буде представити ЄС свої подальші кроки щодо Brexit.

"Єдиний шлях забезпечити вихід відповідно до графіка - 22 травня - це схвалити угоду про вихід до 23.00 29 березня, тобто завтра", - заявила Лідер палати громад парламенту Великобританії Андреа Лідсом.

А.Лідсом, яка курирує при уряді Великобританії зв'язки з парламентом, після рішення Дж.Беркоу закликала всіх членів палати громад підтримати угоду про вихід з ЄС.

У середу ЗМІ повідомили, що прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей пообіцяла членам Консервативної партії, що вона піде зі свого поста, в разі, якщо вони підтримають її угоду з Брюсселем. Після цього деякі з депутатів-консерваторів погодилися підтримати угоду, повідомляли ЗМІ.

Минулого голосування, яке відбулось у травні, проти угоди Т.Мей проголосували 75 з 314 депутатів, що входять до Консервативної партії.

Лейбористи вже заявили, що розділяти угоду про вихід з ЄС і політичну декларацію можна, і вони не будуть підтримувати угоду на голосуванні.

"Те, що робить уряд, не відповідає національним інтересам, і тому ми не підтримаємо його завтра", - написав у Twitter тіньовий міністр з Brexit лейборист Кир Стармер.

Лейбористи і раніше офіційно відмовлялися підтримувати угоду Т.Мей, проте на останньому голосуванні щодо Brexit за її ініціативу все ж виступили три члена партії з 245, які перебувають у парламенті.

Угоду не підтримає і Демократична юніоністська партія, на допомогу якої під час усіх голосувань сподівалася Т.Мей, вважають британські журналісти. До палати громад входять 10 депутатів від цієї партії.

У британську палату громад входять 650 депутатів, в останньому голосуванні щодо Brexit брали участь 634 з них. Щоб провести операцію через парламент, Т.Мей необхідно заручитися підтримкою як мінімум 318 депутатів.

Навіть якщо британський парламент схвалить угоду про вихід Великобританії з ЄС, уряд, згідно з чинним законодавством, не зможе ратифікувати його. Для ратифікації угоди потрібно, щоб парламент схвалив обидві її частини.

Таким чином, відзначають британські ЗМІ, уряду або доведеться провести додаткове голосування стосовно політичної декларації, або змінити законодавство, щоб ратифікувати декларацію не було необхідності.

Два попередніх голосування щодо Brexit в британському парламенті провалилися. Січневе голосування стало найбільшою поразкою в історії для британського уряду: тоді угоду підтримали 202 члени палати громад, 432 депутати її відкинули. Друге голосування з Brexit пройшло 12 березня, тоді за угоду проголосували 242 депутати, проти - 391.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА