08:21 04.03.2019

Архієпископ Климент: Справу проти мене не закрито, небезпека переслідування зберігається

3 хв читати
Архієпископ Климент: Справу проти мене не закрито, небезпека переслідування зберігається

Небезпека переслідування архієпископа Кримської єпархії Православної церкви України (ПЦУ) Климента з боку російських силовиків в окупованому Криму зберігається, справу проти нього не закрито, повідомляє видання "Крим. Реалії" в неділю ввечері.

"Мета (затримання - ІФ) - зганьбити моє ім'я. Мовляв подивіться, хто їздить до українців у в'язниці: злодій, який краде сам у себе, і церковник, який ходить вулицями і матюкається на людей. Наразі адміністративна справа, яка висить наді мною, не закрита. Є заява про те, що я нецензурно висловлювався на ринку, цього свідка приводили до відділку поліції, він звичайний бездомний. Ми всі сміялися, коли він вийшов з відділення поліції і почав матюкатися", - прокоментував виданню архієпископ Климент.

Він підкреслив, що не виключає подальших дій російських силовиків.

"Небезпека мого переслідування зберігається. Я не в силах передбачити, що вони придумають надалі, щоб знищити мене як архієрея Кримської єпархії в Криму. Якщо ми подивимося на справи українських політв'язнів, то побачимо, що в багатьох цих справах спочатку з'являвся адміністративний протокол. За окремими справами, наприклад, у Андрія Захтея або Євгена Панова, навіть аналогічний тому, який мали оформити на мене - нецензурна лексика в публічному місці", - зазначив архієпископ Климент.

Архієпископ подякував патріарху Філарету і митрополиту ПЦУ Епіфанію, українському омбудсмену Людмилі Денісовій, адвокатам Емілю Курбедінову і Миколі Полозову, кримськотатарській активістці Лілі Буджуровій і підкреслив, що "було задіяне дуже велике коло людей" для його звільнення.

Як повідомлялося, в неділю вдень в Сімферополі архієпископ Климент був затриманий і направлений до відділення поліції.

За повідомленням Л.Денісової, архієпископа Климента вивели з автобуса, пояснивши, що в його сумках знаходяться речі, які нібито були вкрадені ним із церкви. "Климент запевнив мене, що в поліції лише через півгодини після затримання дізналися, ким він є, а саму справу сфабрикували майже відразу", - написала Л.Денісова на своїй сторінці в соцмережі Facebook у неділю.

Омбудсмен заявила, що вважає причиною затримання Климента його заплановану поїздку в СІЗО міста Ростов-на-Дону для відвідування українського політв'язня Павла Гриба, на що ростовський суд раніше дав дозвіл. "РФ боїться, що всьому світу стане відома правда про стан здоров'я Павла. Їм є, що приховувати! До цього судове засідання стосовно Павла перенесли, коли в Росію приїхав лікар, який мав розповісти про реальний стан здоров'я політв'язня", - написала Л.Денісова.

Громадський активіст Андрій Щекун повідомив, що архієпископа Климента затримали просто в автобусі на центральному автовокзалі Сімферополя (вул. Київська, 4), де він перебував і на якому планував їхати в Ростов-на-Дону, щоб провідати П.Гриба. Спочатку архієрея везли в Київській райвідділ поліції, пізніше він уточнив, що архієпископа відвезли в Центральний райвідділ поліції Сімферополя, де станом на 13.20 він і перебував в очікуванні слідчого і адвокатів.

Адвокат Еміль Курбедінов повідомив, що прибув до архієрея у відділення поліції. "З Архієпископом Сімферопольським і Кримським Климентом все добре. Перебуваю поруч у відділі поліції. Зараз даємо пояснення. Всі подробиці пізніше", - написав він на своїй сторінці в Facebook.

Відео виходу Климента з будівлі МВС громадська організація "Кримська солідарність" розмістила на своїй сторінці в Фейсбук. На відео видно як Архієпископ разом з адвокатами Емілем Курбедіновим і Миколою Полозовим сіли в автомобіль правоохоронців і, як виходить з коментаря останнього, попрямували до Київського райвідділу поліції Сімферополя для надання свідчень за новою заявою.

М.Полозов подав заяву в прокуратуру за фактом незаконного утримання Архієпископа Климента.

"За фактом незаконного утримання Архієпископа Климента в відділі поліції "Центральний" більше 3-х годин подано заяву в прокуратуру через електронну форму", - написав він на своїй сторінці в Фейсбук.

О 20.06 неділі архієпископа Климента відпустили без пред’явлення жодних обвинувачень.

"Архієпископа Климента відпустили без складання протоколу. Він на волі!", - написав М.Полозов у своєму акаунті в Твіттері в неділю ввечері.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА