08:06 04.03.2019

На парламентських виборах в Естонії перемогла опозиційна партія Реформ

2 хв читати
На парламентських виборах в Естонії перемогла опозиційна партія Реформ

На парламентських виборах Естонії, що завершилися у неділю, перемогу здобула найбільша опозиційна партія Реформ.

За даними Республіканської виборчої комісії, після попереднього підрахунку голосів за реформістів висловилися 28,9% виборців, і партія може розраховувати на 34 парламентських мандати зі 101. У колишньому складі парламенту у неї було 30 мандатів. Її голова Кая Каллас (Kaja Kallas) набрала рекордну кількість голосів: її підтримали 20 083 виборців.

Праволіберальна, що представляє інтереси великого капіталу, партія Реформ в основу своєї передвиборчої кампанії поставила три основних питання: зміну податкової політики, збереження жорсткого курсу в сфері громадянства і переведення російських шкіл і дитячих садів естонською мовою навчання.

За реформістами слідує найбільша правляча партія Центру, за яку проголосували 22,9% виборців, і вона отримає 26 мандатів, збільшивши свою присутність в парламенті на одне місце. За центристів традиційно голосують 70-80% російськомовного населення, які на цих виборах показали низьку активність на переважно російськомовному Сході. Партія виступає за надання громадянства особам, які проживали в Естонії до відновлення незалежності в 1991 році, загальне пом'якшення політики громадянства, збереження російської школи в її нинішньому вигляді, за підтримку пенсіонерів та соціально слабо захищених верств населення.

Як і передбачали спостерігачі, найбільш успішним став виступ опозиційної Консервативної народної партії. За неї проголосували 17,8% виборців, і вона може розраховувати на 19 місць у парламенті, збільшивши свою присутність у вищому органі законодавчої влади відразу на 12 місць. Партія вважається євроскептичною політичною організацією, ксенофобною, вона різко виступає проти імміграційної політики ЄС і в ході виборчої кампанії політики найбільших партій заявляли про відмову складати коаліцію з консерваторами.

Правлячій націоналістичній партії Isamаa (Вітчизна) віддали свої голоси 11,4% виборців і вона отримає 12 мандатів замість нинішніх 11.

Ще одна правляча партія - Соціал-демократична, у якої в складі чинного парламенту було 14 депутатів, на нинішніх виборах втратила свої позиції, за неї проголосували 9,9% виборців і вона може розраховувати на 10 мандатів.

Ще шість партій, які брали участь у виборах, не змогли подолати 5-відсотковий виборчий поріг.

На відміну від минулого складу парламенту, де було представлено шість партій, в новому складі їх буде п'ять.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зеленський: Відсутність Байдена на Саміті миру - це "не дуже сильне рішення, якому Путін буде аплодувати особисто. Причому стоячи"

Зеленський у Брюсселі телефоном обговорив із Мішелем підготовку Саміту миру

Прем'єр-міністр Бельгії Де Кроо про допомогу Україні: Робити треба більше, швидше і краще

Прем'єр Бельгії про майбутні поставки F-16 Україні: ЗСУ можуть їх використовувати на українській території

Україна повністю відновила 512 зруйнованих від початку війни медзакладів

Помер народний артист України Богдан Козак

Потерпілі у справі про розгін Майдану після оскарження закриття справи в Україні можуть звертатися до ЄСПЛ - адвокат

Нідерланди хочуть зібрати і передати Україні систему Patriot у короткостроковій перспективі - Міноборони

Де Кроо про підписану з Україною угоду про гарантії безпеки: Бельгія рішуча у своїй підтримці Україні

Повідомлено про підозру трьом військовослужбовцям ЗС РФ, які вбили місцевого жителя під час окупації Миколаївської області, - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА