14:28 31.01.2019

Глава ПЦУ: Ми не молимося за патріарха Кирила - ми маємо його згадувати відповідно до канонічних правил

2 хв читати
Глава ПЦУ: Ми не молимося за патріарха Кирила - ми маємо його згадувати відповідно до канонічних правил

Канонічні правила вимагають згадувати в диптиху ім'я предстоятеля РПЦ патріарха Кирила, заявляє глава Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Київський і всієї України Епіфаній.

"Мене багато хто запитує: чому ви згадуєте в диптиху патріарха Кирила? Ви ж не згадували його після обрання предстоятелем, до отримання томосу? Так, я його не згадував, оскільки ми (Україна і Росія - ІФ) перебуваємо в стані війни. Але водночас, я міг це робити як предстоятель, оскільки до томосу не було якихось юридичних приписів, що я маю згадувати в диптиху патріарха Кирила. Тому, коли залежало від мене, я цього не робив. Але коли я отримав з рук Вселенського патріарха (Варфоломія - ІФ) томос, в якому чітко прописано, що... предстоятель православної церкви має згадувати всіх блаженніших патріархів та інших предстоятелів помісних православних церков, що входять до диптиху... Уявляєте, якби на богослужінні в Києві в день Різдва Хрестового 7 січня порушив норму томосу?", - сказав Епіфаній в інтерв'ю авторській програмі Kishkina, оприлюдненому на інтернет ресурсі "LB.ua".

Предстоятель ПЦУ зазначив, що незважаючи на багато прохань та звернень не згадувати в диптиху главу РПЦ, він цього не зробив, оскільки це було б "прямим порушенням норм томосу".

"У томосі чітко прописано, є канонічний порядок: ми не молимося за патріарха Кирила - ми маємо його згадувати, як одного з предстоятелів помісних православних церков. Це робить патріарх Варфоломій. І для нас МАТИ-церква є зразком... І ми, новостворена церква, також маємо слідувати канонічним приписам. Ми не можемо їх порушувати", - сказав митрополит Епіфаній.

При цьому він розповів, що патріарх Кирило під час Різдвяної служби в Москві за іменами не згадав нікого. "Згадав лише загалом усіх, без імен", - сказав митрополит Епіфаній, зазначивши, що на таке порушення канонічного порядку звернули увагу грецькі ЗМІ.

Як повідомлялося, 15 грудня 2018 року в Києві відбувся Об'єднавчий собор, на якому було створено Православну церкву України, очолив її митрополит Київський і всієї України Епіфаній (Думенко). 5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, 6 січня вручив документ митрополиту Епіфанію.

Інтронізація глави ПЦУ відбудеться 3 лютого.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На харківському напрямку ворог намагався 5 разів прорвати оборону, напружена ситуація на курахівському напрямку - Генштаб

Від початку доби було 95 бойових зіткнень, окупанти скинули близько 40 КАБів - Генштаб

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА