19:01 30.01.2019

Екс-керівнику ДП "Укркосмос" повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем у справі про розтрату держкоштів

3 хв читати
Екс-керівнику ДП "Укркосмос" повідомлено про підозру у зловживанні службовим становищем у справі про розтрату держкоштів

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) в середу повідомили про підозру колишньому керівнику державного підприємства "Укркосмос" у зловживанні службовим становищем.

Як повідомляє прес-служба НАБУ, екс-керівник ДП "Укркосмос" є третім підозрюваним у кримінальному провадженні, яке розслідує Нацбюро. Йому інкримінують зловживання службовим становищем (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

Крім того, у справі фігурують колишній позаштатний радник генерального директора Державного космічного агентства України та особа-посередник (їм про підозру повідомлено в грудні 2018 року). Позаштатному раднику в середу, 30 січня, повідомлено також про нову підозру в організації зловживання службовою особою своїм службовим становищем (ч.3 ст.27, ч.2 ст.364, ч.5 ст.191, ч.3 ст.209 КК України).

За інформацією НАБУ, слідство з’ясувало, що у 2011-2017 роках підозрювані організували схему, внаслідок якої вивели за кордон і легалізували $8,245 млн, призначених для будівництва ракети-носія на потужностях ДП "ВО Південмаш" і виділених за кредитом Канадського експортного агентства під гарантії уряду України в сумі $292,4 млн.

"Задля цього колишній генеральний директор ДП "Укркосмос" за вказівкою свого позаштатного радника підписав та передав представникам генерального підрядника проекту зі створення Національної супутникової системи зв’язку України - канадській корпорації Macdonald, Dettwiler And Associates Corp - документи з вимогою переказати кошти на рахунок компанії, підконтрольної позаштатному раднику цього ДП. У результаті $8,245 млн з отриманих компанією позаштатного радника, що зареєстрована в Республіці Кіпр, були використані в його власних інтересах", - ідеться в повідомленні.

У результаті був зірваний запуск першого українського телекомунікаційного супутника "Либідь" як однієї зі складових побудови Національної супутникової системи зв’язку України, проте наразі Кабінет Міністрів України продовжує обслуговування отриманого державним підприємством кредиту, за яким Канадському експортному агентству вже сплачено близько 6 млрд грн.

У 2009 році ДКАУ та канадська MDA підписали контракт на створення супутника національної супутникової системи зв'язку (НССЗ) "Либідь", MDA є головним підрядником зі створення системи. Фінансування проекту забезпечено за рахунок залученого у 2009 році під держгарантії кредиту Канадського експортного агентства (EDS) обсягом $254,6 млн. З літа 2014 року створений на платформі Express 1000HТ ВАТ "Інформаційні супутникові системи ім. Решетньова" (ІСС, РФ) супутник, за бажанням канадського генпідрядника, перебуває на відповідальному зберіганні на російському підприємстві-виробнику.

Спочатку запуск "Либіді" був запланований на 2012 рік, терміни запуску неодноразово зміщувалися через різні причини. Реалізація проекту була під загрозою зриву у зв'язку з анексією Криму і втратою українською стороною задіяної в проекті наземної інфраструктури, що залишилася на півострові. Взявши на себе додаткові фінансові зобов'язання, Україна забезпечила подолання форс-мажору: в 2014-2015 роках на материку створено новий центр управління польотом космічним апаратом, а також новий командно-вимірювальний пункт.

Уряд України у жовтні 2017 року підтримав пропозицію ДКАУ про дофінансування проекту на $17 млн у зв'язку з його подорожчанням у нових умовах з метою завершення проекту та забезпечення запуску українського супутника зв'язку. В листопаді того ж року ДКАУ озвучило плани щодо забезпечення запуску супутника наприкінці 2018 року.

26 лютого 2018 року ДП "Укркосмос" подало судовий позов до Лондонського міжнародного арбітражного суду до канадської MDA у зв'язку з необґрунтованою спробою канадської компанії розірвати в односторонньому порядку укладений у 2010 році контракт на створення і запуск "Либіді".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

В акваторії Чорного й Азовського морів нині перебувають 5 багатоцільових російських винищувачів - літаків Су-34 і Су-35

Унаслідок обстрілів у Нікопольському районі поранено місцевого жителя - Дніпропетровська ОВА

Унаслідок ракетної атаки в Кропивницькому районі поранено чоловіка, пошкоджено об'єкти інфраструктури - ОВА

За останній місяць ворог 444 рази застосував боєприпаси з хімічними речовинами - Генштаб ЗСУ

СБУ просить українців у Великодні свята обмежити відвідування масових заходів і не піддаватися на провокації

У Красногорівці частина ворожих груп встигли зайти та сховатися на території залишків вогнетривкого заводу, вживаються всі заходи, щоб вибити ворога з н.п. - ОСУВ "Хортиця"

Троє мирних жителів постраждали внаслідок ворожого ракетного удару по Чугуєву - поліція

Ми всі маємо зірвати російський наступальний задум - Зеленський

У зв'язку з кібератаками на політпартії, у яких Німеччина звинуватила спонсороване ГРУ угруповання, союзники по НАТО виступили з заявою

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА