20:01 28.01.2019

Українізація Донбасу допоможе залучити інвестиціі - мер Покровська

2 хв читати

Культурна дипломатія і популяризація України, її культури та мистецтва важливі для поглиблення міжнародного співробітництва у різних сферах, зокрема, економічній, вважає мер м.Покровськ (раніше - Красноармійськ) Руслан Требушкін.

«Культурна дипломатія допоможе налагодити і економічні зв’язки, залучити нові інвестиції, гранти, й, з часом, дозволить перетворити Покровськ і весь украінський Донбас на культурно цілісний та економічно успішний регіон», - сказав він в ході обговорення декомунізації та українізації Донеччини з представниками громади.

Як відмітив директор Інституту Національної пам’яті Володимир В’ятрович, українізація і декомунізація торкнулись Покровська напряму - з 1964 по 2016 роки це місто називалось Красноармійськ.

«З початком російської агресії ця робота набула особливого значення: виявилось, що загальний культурний простір з агресором - сприятливе середовище для мобілізації людей на боротьбу проти України. А між тим, історія й культура українського Донбасу набагато глибша й багатша, аніж стверджує радянський міф. Керівництво Покровська розуміє важливість задачі, що стоїть перед нами, й прикладає чималих зусиль, аби повернути мешканцям цього міста їхню національну ідентичність», - сказав В.В’ятрович.

При цьому міський голова підкреслив, що після того, як Красноармійськ став Покровськом, «люди раптом згадали, що в нашого міста є українська душа».

«Згадали, наприклад, про те, що саме тут жив і працював на початку 20-го сторіччя знаменитий український композитор Микола Леонтович. Автор всесвітньо відомого «Щедрика» викладав у місцевій музичній школі, створив робітничий хор, користувався любов’ю і повагою земляків. Тепер ми вшановуємо його пам’ять: наприклад, у серпні минулого року встановили пам’ятник митцю, а у грудні - провели всеукраїнський конкурс хорових капел «Щедрик Фест», - розповів Р.Требушкін.

 

Окрім того, він відмітив, що переможці «Щедрик Фесту» отримали можливість здійснити світовий гастрольний тур країнами Європи та Америки, завершивши його у легендарному Нью-Йоркському «Карнегі-Холі». Він також нагадав, що саме такий шлях у 1919-1920 роках зробила відома Українська Республіканська Капела під керівництвом О. Кошиця - в репертуар якої входив і «Щедрик».

На думку Р.Требушкіна, нове концертне турне українських хористів допоможе відродити традиції культурної дипломатії, започатковані в нашій країні сто років тому.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА