10:44 06.01.2019

Вселенський патріарх Варфоломій вручив митрополиту Київському і всієї України Епіфанію томос про автокефалію ПЦУ

3 хв читати
Вселенський патріарх Варфоломій вручив митрополиту Київському і всієї України Епіфанію томос про автокефалію ПЦУ

Вселенський патріарх Варфоломій у Стамбулі вручив предстоятелю Православної церкви України (ПЦУ) митрополиту Київському і всієї України Епіфанію томос про автокефалію ПЦУ.

Трансляцію урочистої церемонії здійснювали українські телеканали.

На церемонії вручення присутня українська делегація на чолі з президентом України Петром Порошенком.

"Автокефалію Православної церкви України проголошено. Томос - вручено!" - написав митрополит Олександр Драбинко, який перейшов з УПЦ (МП) до ПЦУ. Він також перебуває на церемонії вручення в Стамбулі.

Як повідомлялося, П.Порошенко 17 квітня 2018 року повідомив про свій намір звернутися до Вселенського патріарха Варфоломія із закликом видати томос, який надає автокефалію єдиній помісній Православній церкві в Україні та закликав Верховну Раду підтримати його ініціативу. Український парламент 19 квітня ухвалив відповідне звернення до Вселенського патріарха.

П.Порошенко і патріарх Варфоломій за підсумками зустрічі в Стамбулі 3 листопада 2018 року підписали угоду про співпрацю та взаємодію між Києвом і Константинопольським патріархатом щодо створення Помісної православної церкви в Україні.

Згідно з документом, Вселенський патріарх надає томос, визнаючи незалежність Української церкви, і вручає його обраному на соборі предстоятелю. Українська держава, згідно з Конституцією і законами, надає цим процесам сприяння.

Крім того, згідно з документом, у Києві буде зареєстровано місію Вселенського патріарха - фактично посольство, яке представлятиме патріархію і сприятиме зв'язкам незалежної ПЦУ із Вселенським православ'ям.

18 жовтня Верховна Рада передала Андріївську церкву в Києві в безоплатне постійне користування Вселенського патріархату для здійснення богослужінь, релігійних обрядів, церемоній і процесій. Відповідно до закону Андріївська церква є об'єктом культурної спадщини та пам'яткою архітектури й залишається в державній власності.

Об'єднавчий православний собор, у якому взяли участь церковні ієрархи, священики та миряни, котрі представляли три православні церкви: Українську православну церкву Київського патріархату, Українську автокефальну православну церкву та Українську православну церкву (Московського патріархату) 15 грудня 2018 року затвердив статут Православної церкви України й обрав її предстоятелем митрополита Епіфанія.

17 грудня новостворену ПЦУ фактично визнав Ватикан: того дня офіційний портал новин Ватикану повідомив про обрання митрополита Епіфанія предстоятелем автокефальної Української церкви. Фактично це знак того, що відповідно до порядку екуменічного діалогу з православними церквами в силу канонічного визнання Вселенським патріархом Варфоломієм Української церкви та її митрополита - ця церква набуває для Ватикану суб'єктності.

Того самого дня митрополит Київський і всієї України заявив, що на формування керівних органів ПЦУ після отримання томосу знадобиться "один-два місяці": "Першим рішенням, звісно, ми маємо сформувати відповідні керівні органи... Я вважаю, що після отримання томосу - це різдвяний цикл, багато свят припадає, але протягом місяця-двох ми сформуємо ці керівні органи єдиної церкви й надалі працюватимемо на розвиток цієї єдиної церкви".

5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна не бачить правових підстав для визнання Путіна демократично обраним і легітимним президентом РФ - заява МЗС

Фон дер Ляєн за підсумками переговорів із Сі Цзіньпіном заявила про готовність до рішучих заходів для захисту економіки ЄС

Шмигаль обговорив із новим прем'єром Ісландії Бенедіктссоном зміцнення співпраці

Оголошення РФ про навчання з нестратегічними ядерними силами - ще один доказ безвідповідальної поведінки Кремля - Стано

Зеленський запропонував ВР продовжити строк дії воєнного стану та проведення загальної мобілізації

ГУР про знищення російського катера "Мангуст": Досить нова розробка окупантів, знищено разом із БК та озброєнням

Сирський дві доби провів на покровському та курахівському напрямках, ухвалив рішення щодо посилення оборони резервами

ДТЕК за тиждень відновив електропостачання у трьох областях для 112 тис. абонентів

На місці пожежі в Кропивницькому виявлено тіло одного загиблого - голова ОВА

Стано: Боррель проти участі представників ЄС у церемонії інавгурації Путіна

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА