12:42 01.01.2019

Жителі планети зустріли Новий рік

3 хв читати
Жителі планети зустріли Новий рік

 Жителі різних країн світу взяли участь у святкових заходах з нагоди настання 2019 року.

На центральних вулицях і площах у багатьох містах у новорічну ніч відбулися народні гуляння, які супроводжувалися піснями й танцями, а також запусками феєрверків.

Так, у столиці Великої Британії за традицією опівночі розпочалося святкове піротехнічне шоу в небі над річкою Темзою. В мерії раніше повідомили, що темою вистави стануть "Відносини Лондона з Європою": міська влада хотіла в такий спосіб продемонструвати, що Лондон відкритий до контактів і співпраці з іншими країнами. Британські ЗМІ зазначають, що вибір такої теми є особливо актуальним на тлі майбутнього виходу Великої Британії з ЄС.

Щоб усі охочі могли подивитися на яскраве дійство та взяти участь в інших новорічних урочистостях, влада Лондона вирішила скасувати плату за проїзд у міському громадському транспорті. Скористатися безкоштовним проїздом у метрополітені жителі та гості британської столиці могли до 4:30 ранку за місцевим часом (8:30 за Києвом).

На полудень 1 січня (14:00 за Києвом) у Лондоні запланований традиційний новорічний парад. Він відбудеться вже в столиці Великої Британії в 33-й раз. Розпочнеться святковий парад на вулиці Пікаділлі. Вздовж усього маршруту проходження процесії встановлено загородження, необхідні для гарантування безпеки й запобігання тисняві. Шоу транслюватимуть центральні британські та світові телеканали. Очікується, що цього року в ньому візьмуть участь близько 8 тис. людей.

"Починаючи з розкішного шоу напередодні Нового року та закінчуючи веселим новорічним парадом і фестивалем, наша столиця оспівуватиме одночасно єдність і різноманітність, оскільки ми знову хочемо показати світу, що Лондон відкритий до всього", - сказав мер Лондона Садік Хан.

Під час параду глядачі зможуть побачити танцюристів, клоунів, барабанщиків і виступ духових оркестрів. Цього року серед учасників параду - представники понад 20 країн.

Низка мереж ресторанів і кафе в США в новорічну ніч пропонували всім охочим стати учасниками різних акцій і отримати бонуси: випити безкоштовну чашку кави або стати володарем другої порції святкової вечері.

Численні туристи напередодні Нового року вирушили в Об'єднані Арабські Емірати, щоб не тільки відпочити, а й побачити незабутній салют у Дубаї, який неодноразово потрапляв до Книги рекордів Гіннеса як найбільш масштабний і тривалий. Для гарантування безпеки в Дубаї були задіяні понад 4 тис. співробітників поліції. В новорічну ніч у небі було яскраве барвисте лазерне та піротехнічне шоу, яке супроводжувалося виступом оркестру.

Однією з перших новий рік зустріла острівна держава Самоа, потім до неї приєдналася Австралія, де цього року запустили феєрверк, який коштував понад 3,5 млн євро, що стало рекордною сумою для цієї країни, витраченою на новорічне піротехнічне шоу.

У Німеччині в центрі Берліна відбулася новорічна вечірка, на сцені перед присутніми виступили музиканти, зокрема валлійська співачка Бонні Тайлер. У новорічному зверненні канцлер ФРН Ангела Меркель закликала жителів ФРН "згуртуватися і працювати з іншими, не зважаючи на кордони".

В іншій європейській країні - Франції - святкові заходи відбулися на тлі акцій протестів руху "жовтих жилетів". Для того, щоб забезпечити порядок у Парижі, місцева влада задіяла понад 12 тис. поліцейських. Загалом у країні за безпекою стежили близько 150 тис. правоохоронців. У французькому МВС зазначили, що такі посилені заходи необхідні через "підвищену терористичну загрозу" й можливість "неузгоджених протестів". У результаті серйозних інцидентів вдалося уникнути.

У Парижі центром святкових заходів стали Єлисейські поля. Там увечері 31 грудня відбулася святкова вистава під назвою "Звук і світло", після якої запустили феєрверк. Основна тема урочистих заходів - "Братство".

У багатьох країнах існують особливі традиції зустрічі нового року. Наприклад, у Греції та на Кіпрі зазвичай готують пиріг василопіта, всередину якого ховається монетка: вважається, що того, кому трапиться монетка в порції пирога, протягом усього року супроводжуватиме успіх. При цьому цю монетку варто дбайливо зберігати в гаманці весь рік. А в Іспанії заведено опівночі під бій годинника з'їдати 12 виноградинок, кожна з яких символізує удачу протягом 12 місяців нового року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА