18:01 15.12.2018

Порошенко оголосив про утворення Української помісної православної автокефальної церкви (розширено)

2 хв читати

Президент України Петро Порошенко на Софійській площі оголосив про утворення Української помісної православної автокефальної церкви.

"Вітаю всіх з утворенням Української помісної автокефальної православної церкви, яке щойно відбулося у Святій Софії", - сказав президент, звертаючись до людей, що зібралися біля храму Св. Софії в Києві в суботу.

Люди зустріли оголошення словами "Слава! Слава! Слава!".

Президент зазначив, що до цієї великої події Україна йшла довго, а сьогодні рішення об'єднавчого собору довго чекали жителі та гості української столиці, що прийшли на Софійську площу.

"10 годин невтомно чекав Український народ повідомлення... Це очікування гріло тепло ваших сердець, підтримувало очікування великої державної події епохального масштабу. Ви не є свідками - ви творці історії, яка зараз твориться. Ви - безпосередні учасники цього великого таїнства, яке щойно відбулося всередині Софійського собору", - сказав П.Порошенко.

Він наголосив, що день 15 грудня увійде і вже увійшов в історію України як священний день - день утворення автокефальної помісної православної церкви України, день остаточного здобуття нашої Української незалежності від Росії.

Президент зазначив, що новостворена церква - "це церква без Путіна, це церква без Кирила (глава РПЦ - ІФ)". "Що це за Церква? Це Церква без молитви за російську владу і за російське військо, оскільки російська влада, російське військо вбивають українців. Це церква з Богом, це церква з Україною", - сказав він.

За словами президента, створення Церкви - це створення незалежної України, "ця подія така ж важлива, як і референдум про нашу незалежність, який було проведено понад 27 років тому".

П.Порошенко зазначив, що Росія намагається впливати на Україну і в церковних питаннях. "Коли в Москві говорять про Україну як про нібито їхню канонічну територію, хіба це не є посяганням на нашу територіальну цілісність? Хіба ми не зобов'язані в таких умовах захистити і українську землю, і український дух? І ми, як ніхто інший, добре знаємо: там, де сьогодні махають російським кадилом, завтра б'ють російськими "Градами", - сказав глава Української держави.

П.Порошенко ще раз наголосив, що держава не втручатиметься в справи церковні.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США ВИДІЛЯТЬ ВІЙСЬКОВУ ДОПОМОГУ УКРАЇНІ НА $400 МЛН - БІЛИЙ ДІМ

У Єлизаветівці на Донеччині під обстрілом загинули 2 мирні жителі, у Часовому Ярі 2 поранених

Лідери держав, які справді хочуть зупинити війну РФ проти України, мають бути присутні на Глобальному саміті миру - Єрмак

Окупанти обстріляли селище Веселе біля Нової Каховки, поранено 84-річну мешканку - обладміністрація

ТЦК мають приймати лікарняні, які виписали приватні клініки, за умови дотримання всіх вимог - юрист

США оголосять про новий пакет військової допомоги Україні на $400 млн - ЗМІ

Росіяни обстріляли Херсонщину, поранено двох людей - голова ОВА

Шмигаль на зустрічі з Чапутовою: Розраховуємо, що підтримка Словаччини буде непохитною

У Нацгвардії України показали знищений ворожий десант під час наступу на Харківську область

Україна та Бельгія розпочали переговори щодо укладення двосторонньої безпекової угоди

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА