16:32 08.12.2018

У Парижі наростає напруженість, "жовті жилети" споруджують барикади

3 хв читати
У Парижі наростає напруженість, "жовті жилети" споруджують барикади

Ситуація з протестом "жовтих жилетах" у Парижі і в країні в суботу загострилася у другій половині дня, французькі ЗМІ повідомляють про сотні затриманих учасників акцій, зокрема 598 – у столиці, 475 з них взято під варту.

Маніфестація в районі Єлисейських полів починалася відносно спокійно, особливо якщо порівнювати із заворушеннями минулої суботи, але в підсумку вилилася в спорудження барикад і підпали. Неабияка напруженість відзначена на паризьких великих бульварах, де до полудня було зведено барикади і сталися зіткнення.

Поліція активно застосовує сльозогінний газ. При цьому сили порядку конфіскують у маніфестантів захисні окуляри і каски. У столиці розгорнута бронетехніка жандармерії.

У Парижі закрито чимало магазинів, культурні заклади та туристичні об'єкти.

Прем'єр-міністр Франції Едуар Філіп виступив із заявою про те, що потужні сили мобілізовані для охорони порядку. За повідомленнями із місць, поліція цього разу діє оперативніше, перехоплюючи багатьох хуліганів і мародерів, що долучилися до акції, до того, як вони встигають почати погром.

Численні експерти, залучені для коментарів французькими телеканалами, відзначають соціальний характер конфлікту між владою і населенням. Розпочата як протест проти підвищення цін на пальне, передусім на дизельне паливо, криза перейшла на вимоги справедливого розподілу податків і підвищення мінімальних зарплат і пенсій.

Коментатори зазначають, що вже не йдеться тільки про поглиблення розриву між бідними і багатими – почав зубожіти середній клас, і влада явно не розуміє, як живе просте населення.

Вони, зокрема, зазначають, що ідея поліпшення навколишнього середовища за рахунок відчутного зниження рівня життя найбіднішого населення могла народитися тільки в головах відірваної від життя еліти, яка сама веде зовсім інший спосіб життя.

Експерти нагадують, що в умовах безробіття, чимало французів у провінції змушені щодня їздити на роботу за десятки кілометрів від дому, тоді як громадський транспорт там, на відміну від великих міст, не розвинений. Навіть незначне подорожчання пального завдає відчутного удару по бюджету найбідніших. Існування сімей на мінімальні зарплати і пенсії - це вже реальні злидні порівняно з правлячим класом.

У лавах маніфестантів лунають вимоги відставки президента Еммануеля Макрона і французького уряду. Телебачення показує, як учасники акцій влаштовують символічне спалювання карток виборців на знак того, що обрана ними влада абсолютно відірвана від народу і займається тільки своїми умоглядними ідеями і виданням законів – безглуздих або спрямованих на погіршення життя виборців.

Від Е.Макрона, який досі не висловився про те, як він має намір вирішувати соціальні проблеми населення, за словами коментатора телеканалу "Франс 24", чекають вже не звичайної риторики правителя про те, що він почув вимоги народу, а й гарантій, що він зробить конкретні кроки для поліпшення становища нужденних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА