13:34 03.12.2018

Майже половина українців вважає неприпустимим виправдання бойовими діями злочинів військових і добробатів - опитування

3 хв читати

Кожен п'ятий громадянин України вважає бойові дії виправданням для злочинів, скоєних українськими військовослужбовцями і учасниками добровольчих батальйонів, 45% українців вважають, що виправдовувати їх неприпустимо, свідчать результати соцдослідження, проведеного в рамках проекту Програми розвитку ООН в Україні.

Згідно з результатами опитування, результати якого були представлені в понеділок в Києві на форумі з нагоди 70-річчя загальної декларації прав людини, 20% респондентів вважають допустимими злочини, вчинені під час бойових дій українськими військовими. При цьому 45% респондентів переконані, що виправдовувати такі злочини категорично не можна, і за них необхідно карати за всією суворістю закону.

14% опитаних вважають, що загалом їх виправдати не можна, але умови війни мають служити пом'якшувальною обставиною при застосуванні закону.

Водочас 9% респондентів вважають, що до злочинів під час бойових дій слід ставитися з розумінням, якщо вони не призвели до серйозних наслідків. 12% - не змогли відповісти.

Крім того, 71% українців переконані, що неможливо виправдати тортури. З них 36% аргументують тим, що цього не дозволяє закон, а 35% - що це суперечить принципам гуманізму.

При цьому 16% респондентів вважають, що тортури можуть бути виправдані. З них 9% зазначають, що мета виправдовує засоби, якщо потрібно домогтися необхідних відомостей, 7% вважають тортури адекватною відповіддю на такі ж дії ворога.

Водночас 14% опитаних вважають дуже серйозною проблему дискримінації в Україні, 40,1% вважають, що вона серйозна, але є більш важливі проблеми.

Водночас понад чверть (28%) респондентів зовсім не вважають дискримінацію проблемою в українському суспільстві.

На думку українців, найчастіше в країні дискримінують за ознаками віку (40% так вважають), інвалідності (32%), сексуальної орієнтації (25%), стану здоров'я (25%), за статевою ознакою (22%), за політичними поглядами (20%), майновим станом (20%).

Згідно з результатами опитування, більше половини респондентів вважають можливим безумовно або за деяких обставин обмеження прав людини щодо наркозалежних (66%), колишніх засуджених (56%), людей з певними політичними поглядами, наприклад, якщо вони підтримують збройну агресію РФ (51%) .

Водночас обмеження прав людини щодо ромів, а також людей з нетрадиційною сексуальною орієнтацією цілком або частково підтримують 47% українців, а щодо переселенців з окупованих територій Донбасу - 22%.

Не підтримують обмеження прав людини щодо наркозалежних 23% опитаних, колишніх засуджених - 32%, до людей з певними політичними поглядами - 33%, ромів - 37%, гомосексуалістів - 38%. Стосовно переселенців з Донбасу обмеження прав людини не підтримують 64% респондентів.

Загальнонаціональне соціологічне дослідження проводили 11-24 липень 2018 року фонд "Демократичні ініціативи ім.І.Кучеріва" і фірма "Ukrainian sociology service" на замовлення проекту ПРООН за фінансування Міністерства закордонних справ Данії. Було опитано 1998 респондентів у всіх областях України за винятком окупованих територій Донецької, Луганської областей і Криму. Максимальна похибка вибірки становить 2,2%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА