11:10 03.12.2018

Французькі "жовті жилети" вимагають відставки уряду

2 хв читати
Французькі "жовті жилети" вимагають відставки уряду

Представники руху "жовті жилети" у понеділок закликали французький уряд піти у відставку і призначити колишнього начальника Генштабу Збройних сил Франції П'єра де Вільє прем'єр-міністром.

"Вимагаємо відставки нинішнього уряду", - сказав представник "жовтих жилетів" у департаменті Воклюз Крістоф Шаленсон в ефірі радіостанції "Ероп-1".

"Я прекрасно бачу на чолі уряду генерала де Вільє. У нього є авторитет, і потрібно, щоб він очолив уряд", - зазначив К.Шаленсон.

П'єр де Вільє з 2014 до 2017 року очолював генштаб ВС Франції. Він пішов у відставку через розбіжності з президентом Франції Емманюелем Макроном, зокрема, через плани уряду скоротити військовий бюджет. Тоді багато політичних діячів розкритикували французького лідера, оскільки П'єрде Вільє мав широку підтримку як серед населення, так і серед політиків.

Представник "жовтих жилетів" у понеділок заявив, що відставка П'єр де Вільє стала "першою великою кризою п'ятирічного президентського терміну Макрона".

Напередодні після повернення з саміту G20 у Буенос-Айресі президент Франції Е.Макрон скликав екстрене засідання. Він розпорядився, щоб прем'єр-міністр країни Едуар Філіп провів у понеділок зустріч із главами основних французьких політичних партій, а також представниками руху. Е.Макрон також рекомендував главі МВС Крістофу Кастанеру вивчити питання можливості "адаптації" сил забезпечення порядку з урахуванням подій 1 грудня.

"Жовті жилети" протестують вже кілька тижнів проти рішення влади підвищити ціни на бензин. Однак багато спостерігачів зазначають, що масштабні демонстрації у Франції - показник невдоволення населення роботою уряду загалом.

У суботу протестні акції "жовтих жилетів" і заворушення охопили практично всю країну. У них взяли участь десятки тисяч людей. Французькі телеканали показали репортажі з різних міст Франції як великих і середніх, так і невеликих. Усюди були зіткнення з поліцією і погроми.

У центрі заворушень опинився Париж, де протестувальники розбивали вітрини великих центральних магазинів, закидали поліцейських камінням, димовими шашками і пляшками із запальною сумішшю. Учасники акцій навіть увірвалися до музейного приміщення Тріумфальної арки, де пошкодили статую Наполеона. Через масові протести у французькій столиці були закриті головні торгові центри, зокрема й знаменита "Галерея Лафаєт".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

На фронті за добу відбулося 95 бойових зіткнень

Війська РФ за добу завдали п’яти ракетних і 69 авіаударів, вночі знищено 23 із 24 ударних дронів, які атакували Україну

У Фінляндії перешкоди GPS посилилися, коли почалися атаки українських БПЛА на енергетичну інфраструктуру РФ

5 травня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Держустанови та політичні партії Польщі зазнали нападу російських хакерів - ЗМІ

Переговори між Ізраїлем і ХАМАС у Каїрі займуть ще кілька днів - ЗМІ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА