11:22 29.11.2018

Зниження викидів парникових газів у ЄС потребуватиме EUR290 млрд на рік

2 хв читати
Зниження викидів парникових газів у ЄС потребуватиме EUR290 млрд на рік

Європейська комісія представила стратегію щодо захисту клімату на період до 2050 року, в якій міститься вісім сценаріїв розвитку.

Два з них передбачають скорочення викиду парникових газів до нуля. Решта шість передбачають можливість скорочення шкідливих викидів на 80-95%.

Як заявив єврокомісар з питань клімату Мігель Аріас Каньєте, для реалізації цієї стратегії потрібні інвестиції обсягом до 290 млрд євро на рік. Водночас країни Євросоюзу зможуть в сукупності економити майже таку саму суму на імпорті енергоносіїв, повідомляє Deutsche Welle.

"ЄС вже розпочав необхідні модернізацію і трансформацію, щоб дійти до нейтральної для клімату економіки, - сказав він. - Сьогодні ми переходимо на підвищену швидкість, пропонуючи стратегію, яка має дати змогу Європі стати до 2050 року першою з найбільших економік світу з нейтральним результатом у кліматичному плані. Необхідно, можливо, і в інтересах Європи досягти кліматичного нейтралітету. Довгострокові цілі щодо стримування збільшення температури, закріплені в Паризькій угоді, мають бути повністю виконані".

У документі ЄК йдеться насамперед про відмову від використання нафти, природного газу та вугілля, під час згоряння яких в атмосферу викидається вуглекислий газ. Крім того, пропонується різко скоротити емісію парникових газів під час промислового виробництва та в сільському господарстві. Скороченню вмісту СО2 в атмосфері мають також сприяти лісопосадки.

За планом Єврокомісії, в 2050 році більше половини всього енергоспоживання має припадати на електроенергію - це як мінімум удвічі більше ніж нині. Європейці не лише їздитимуть на електромобілях, але частково опалюватимуть житло електроенергією, 80% якої вироблятиметься з поновлюваних джерел і 15% на АЕС.

Згідно з нинішніми цілями ЄС на період до 2030 року, передбачається зниження викидів парникових газів на 40% порівняно з рівнем 1990 року. Наразі вдалося домогтися зниження викидів на 22%.

Наступного тижня в польському Катовіце відкриється 24-та Конференція ООН зі зміни клімату. Її учасники вкотре спробують домовитися про реалізацію Паризької угоди щодо клімату, укладеної в 2015 році. Вона поставила глобальну мету - обмежити глобальне потепління до кінця століття 2 градусами за Цельсієм. На Євросоюз припадає лише 10% світових викидів парникових газів. За даними ООН, минулого року викиди СО2 в світі знову зросли та досягли 53,5 млрд тонн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА