12:55 24.11.2018

Братія Почаївської лаври вважає рішення Мін'юсту спробою перетворити святиню в музей

3 хв читати
Братія Почаївської лаври вважає рішення Мін'юсту спробою перетворити святиню в музей

Братія Свято-Успенської Почаївської лаври (Тернопільська обл.) розцінює рішення комісії Міністерства юстиції України, яким Українська православна церква (Московського патріархату) позбавлена права користування низкою споруд Лаври, як чергову спробу перетворити святиню в музей.

"Комісія Міністерства юстиції України у відповідь на скаргу Міністерства культури України анулювала реєстрацію договору на право користування Успенським собором, Троїцьким собором, монастирськими келіями, дзвіницею, Архієрейським будинком і Святими вратами. Варто відзначити, що з 2000 року це вже третя спроба перетворити святиню в музей", - йдеться у зверненні братії до вірян, розміщеному на сайті Почаївської лаври.

У лаврі також вважають, що аналогічної мети прагнуть досягти й органи прокуратури, які за короткий проміжок часу відкрили "кілька безпідставних кримінальних справ".

"У контексті позбавлення права користування йдеться про місце проживання 200 ченців і 50 послушників – людей, які відмовилися від світу і все своє життя присвятили служінню Богові. Змушені констатувати, що нині діюча українська влада взяла курс на вилучення майна у Свято-Успенської Почаївської лаври та передачу її новоутвореній церковній організації, а як наслідок - знищення чернецтва на території Західної України", - наголошується у зверненні братії.

Як повідомлялося, 23 листопада комісія Мін'юсту України з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації скасувала реєстрацію комплексу споруд Свято-Успенської Почаївської лаври.

"Комісія Мін'юсту на своєму засіданні задовольнила скаргу Кременецько-Почаївського державного історико-архітектурного заповідника, який просив скасувати рішення про державну реєстрацію права користування комплексом споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври релігійною організацією Почаївська Свято-Успенська Лавра. Відповідний наказ Мін'юсту було підписано сьогодні", - наводить прес-служба слова першого заступника міністра Олену Сукманову в п'ятницю.

За її словами, члени комісії дійшли висновку, що реєстратор здійснив державну реєстрацію права користування комплексом споруд Свято-Успенської Почаївської Лаври (йдеться про Успенський собор, Троїцький собор, монастирські келії, архієрейський будинок, дзвіниці та надбрамний корпус) із порушеннями вимог чинного законодавства.

"Саме тому рішення про державну реєстрацію було скасовано, а державному реєстратору, який його здійснив, блоковано доступ до державного реєстру прав на нерухоме майно", - пояснила перший заступник голови Мін'юсту.

Керівник юридичного відділу Української православної церкви (Московського патріархату) протоієрей Олександр Бахов прокоментував це рішення комісії Мін'юсту, зазначивши, що Почаївська лавра "і надалі перебуватиме в законному та правомірному користуванні братії чоловічого монастиря Української православної церкви". За його словами, рішення Мін'юсту може бути скасовано в судовому порядку.

Раніше прес-служба прокуратури Тернопільської області повідомила, що представник Міністерства культури України оскаржив в Міністерстві юстиції дії державного реєстратора, який, зловживаючи своїми повноваженнями, здійснив державну реєстрацію права користування нерухомим майном комплексу Почаївської лаври Української православної церкви (МП).

Слідче управління Головного управління Національної поліції в Тернопільській області проводить досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом неправомірних дій державного реєстратора.

У Мінкультури раніше відзначали, що Києво-Печерська та Свято-Успенська Почаївська лаври є власністю держави Україна і були передані в оренду на 50 років Українській православній церкві (Московського патріархату), однак якщо виявиться, що під час передання лавр в оренду було допущено порушення, держава в особі українського Кабміну може переглянути цей договір.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА