15:45 12.11.2018

Українці, які брали участь у судових засіданнях, довіряють судам вдвічі більше, ніж інші - опитування USAID

2 хв читати

 Українці, які брали участь у судових засіданнях, удвічі більше довіряють судам, ніж пасивні споживачі новин, свідчать результати Всеукраїнського опитування громадян про незалежність і підзвітність судової влади і сприйняття судової реформи, а також "Опитування професійних юристів - учасників судових проваджень , які не є суддями або працівниками апарату суду", що провела у вересні 2018 року програма USAID "Нове правосуддя".

У результатах опитування, зокрема, йдеться про те, що довіра населення, яке основну частину інформації про судову реформу і судів бере з телебачення (90%) за останні чотири роки збільшилася у 3,2 рази. У 2015 році вона становила 5%, протягом чотирьох років мала тенденцію до збільшення і в 2018 році становить 16%, а за показником "Євробарометр" - 20%.

Важливо, що експерти також провели опитування тієї групи населення, яка хоча б раз брала участь у судових засіданнях і може оцінити їхній результат. Довіра українців, які були учасниками судових засідань, збільшилася протягом чотирьох років удвічі - з 16% у 2015 році до 34% у 2018 році. Цей показник удвічі перевищує рівень довіри населення, яке є пасивним споживачем новин про суди.

Показовим також є вимір довіри професійних законодавців до судів, який програма USAID почала проводити з 2017 року. Частина юристів, які довіряють судовій владі, в минулому році становила 38%, тоді як у 2018 році цей показник збільшився до 41%.

Як свідчить опитування, головними факторами збільшення довіри до судової влади є комунікація судової влади з громадськістю, задоволеність учасників судових проваджень роботою суду та загальна пряма кореляція з довірою до інших гілок влади.

Опитуванням USAID були охоплені адвокати і прокурори, які є учасниками судових проваджень, але не є працівниками судової системи, а також представники установ судової експертизи, слідчі МВС та інших органів.

Опитування проводили з 12 вересня до 1 жовтня 2018 року шляхом особистих інтерв'ю 400 осіб в містах України з населенням понад 50 тисяч. Опитуванням також було охоплено 2 тис 478 громадян в усіх регіонах України, окрім Криму, непідконтрольних уряду територій і зони проведення операції Об'єднаних сил.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко відвіз допомогу бійцям під Вовчанськ і Куп'янськ

На лінії фронту з початку доби зафіксовано 22 бойових зіткнення - Генштаб ЗСУ

МЗС України в річницю депортації кримських татар: нові злочини Кремля стали можливими через безкарність винних у злочинах минулого століття

Зло геноциду пішло проти України, почавши з Криму - Зеленський у 80-ті роковини депортації кримських татар

У неділю в низці областей України очікуються короткочасні дощі та грози

ДБР повідомило про підозру директору ФСБ РФ Бортникову і ще 20 "фсбешним" генералам

До чотирьох осіб зросла кількість загиблих унаслідок учорашнього удару по Харкову - ОВА

Від нічних атак дронів РФ постраждали енергооб'єкти в Полтавській і Харківській областях - Міненерго

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА